Очакван трус в британското правителство заради Брекзит

Напрежението в британското правителство покрай излизането на страната от ЕС се засилва. Ден след неформалната среща на европейските лидери в Залцбург, завършила без положителен резултат за плана на британската министър-председателка Тереза Мей, в. „Дейли Телеграф" пише, че някои министри от правителството й се готвят да поискат „План Б" за Брекзит и може да подадат оставка, ако тя не промени курса.

Според британския ежедневник, цитиран от БТА, въпросните министри ще призоват Мей да излезе с алтернатива на плана „Чекърс" още този понеделник, на заседание на кабинета. Има предположения, че британският министър на труда и пенсиите Естер Маквей може да напусне правителственото заседание в понеделник, ако премиерът не излезе с ново предложение, пише „Дейли телеграф". Според ежедневника министърът на международното развитие Пени Мордонт също е споменавана като потенциален кандидат за напускане, въпреки че нейни приятели отрекли тя да има намерение да подава оставка.

Сегашното предложение на британската министър-председателка за излизането на Великобритания от съюза бе подложено на остри критики от лидерите на ЕС на неофициалната им среща в Залцбург. Начело на тях застана председателят на Европейския парламент Доналд Туск, а френският президент Еманюел Макрон даде да се разбере, че няма да приеме т.нар. „сляп Брекзит", при който търговското споразумение на Великобритания с ЕС ще се договори окончателно след напускането й на съюза. Според „Гардиън" Тереза Мей е трябвало да се бори повече за плана „Чекърс" и сравнява случилото се със засада.

В петък някои членове на Консервативната партия, която се води от Мей, приветстваха предизвикателния й тон, с който тя отговори на нападките в Залцбург, но планът „Чекърс" има и много критици у дома, отбелязва Ройтерс, цитиран от БТА. Медиите напомнят, че след обявяването на плана „Чекърс" правителството напуснаха външния министър Борис Джонсън и министъра за Брекзит Дейвид Дейвис с обвинения, че планът е прекалено отстъпчив спрямо ЕС.

Станете почитател на Класа