Иран иска ЕС да положи повече усилия

ЕС трябва да ускори усилията за спасяване на ядреното споразумение с Иран. Това заяви във Виена иранският вицепрезидент и ръководител на ядрената програма на Техеран Али Акбар Салехи, цитиран от ДПА.

През май САЩ се оттеглиха от подписаното през 2015 г. споразумение, чиято цел беше да се попречи на Иран да произведе ядрени оръжия. В началото на август Вашингтон започна да връща санкциите срещу Техеран, а в началото на ноември се очаква да въведе още, този път срещу иранския финансов и петролен сектор.

ЕС, който е част от споразумението заедно с Китай и Русия, започна да предпазва европейските компании от тези мерки, но някои големи енергийни компании и авиопревозвачи започнаха да се изтеглят от иранския пазар.

В реч на годишното събрание на държавите членки на Международната организация за атомна енергия Салехи призна усилията на ЕС, но добави: „Според нас възприеманият досега подход на постепенни действия не е подходящият механизъм за реакция при създалата се в резултат на безразсъдната американска политика ситуация". „Сега е времето ЕС да спази ангажиментите си", каза той.

Салехи не повтори заплахите на иранския министър на външните работи Мохамад Джавад Зариф, който миналата седмица заяви, че страната му може да започне да изпълнява споразумението за иранската ядрена програма само частично или по-ограничено, както и че може да увеличи обогатяването на уран.

На форума на МААЕ американският енергиен министър Рик Пери каза, че споразумението за ядрената програма „е дефектно и не прави нищо срещу . . . лошото поведение" на Иран, имайки обвиненията срещу Техеран, че подпомага тероризма и се занимава с шпионаж.

Станете почитател на Класа