Димитър Стоянов пита Бъчварова: По кой закон за ротацията премиерът Борисов отива в ООН?

Освен срещата с Тръмп, кои други срещи са предвидени с участието на министър-председателя, пита главният секретар на президента

Войната между “Дондуков’ 1 и “ Дондуков” 2 за това кой да води българската делегация на 73-ата сесия на Общото събрание на ООН, се разгаря с нова сила.

В коментар на статията “Борисов се среща с Тръмп на 24 септември в Ню Йорк”, главният секретар на президента Димитър Стоянов е написал свой пост във Фейсбук, който публикуваме без редакторска намеса.

В статията на Епицентър.бг е цитирана началникът на кабинета на премиера Румяна Бъчварова, която казва, че "по силата на закона за ротацията право на премиера е тази година да представлява България в ООН“.

Бъчварова съобщава още, че на  24 септември ще се състои среща на Борисов с Тръмп в рамките на Инициативата на американския президент за борба срещу разпространението на наркотици. България е поканена за съорганизатор на събитието, но не е предвидено слово на премиера.

Димитър Стоянов пита Бъчварова: По кой закон за ротацията премиерът Борисов отива в ООН?

Ето коментарът на Димитър Стоянов във Фейсбук:

 

“Няколко бързи въпроса, които "изплуват" след прочит на статията, в която има леки разминавания с действителността (не съм участвал в посочената среща):


- Какво е общото между европредседателството, Западните Балкани и ООН?
- В кой закон е записано, че трябва да има ротация?
- Защо МВнР приемат аргументите на НК (началника на кабинета - б.р.) на министър-председателя, а не тези на президента? Какви са доводите им?
- От коя дата е писмото на НК на министър-председателя до МВнР и от коя дата това на администрацията на президента?
- Кога, как и от кого е взето решението за нотифициране на министър-председателя като ръководител на делегацията - от МВнР, МС или главен експерт в някоя дирекция?
- Покана от администрацията на президента Тръмп - ХДАН ... В кореспонденцията доводът беше комай друг. Кога е дошла тази покана и кога е нотифициран министър-председателя?
- Защо "не е предвидено слово" на министър-председателя? Вярно е и, че понякога и самото присъствие е важно!
- Каква дейност сме осъществили като сме съорганизатори?
- Защо не е посочена от НК програмата на министър-председателя по време на участието му в 73-тата сесия на ОС на ООН? Освен срещата с Тръмп, кои други срещи са предвидени с участието на министър-председателя?
- Последно - среща или протоколна снимка? Само питам ...

Явно е много трудно да се говори истината, а те обикновените хора като мен я уважават. Добре е все пак да се знае, че политика може и с чест и достойнство да се прави ....

В кръга на шегата - след като бях в залата по време на срещата на върха на НАТО в Брюксел на 11-12.07.2018г., където присъстваха 29 (в определен момент 31) ръководители на държави, това за какво се счита - за моя среща с тях или за тяхна с мен? Надявам се все пак чувството за хумор поне да е останало и да има своето място в политиката!”

 

 

Станете почитател на Класа