"Америка никога не ще отстъпи пред тиранията"

Американският президент Доналд Тръмп и съпругата му Мелания почетоха паметта на жертвите на атентатите от 11 септември 2001-а в град Шанксвил в щата Пенсилвания, край който се разби един от четирите похитени пътнически самолета.

Предполага се, че терористите са планирали да нанесат удар с похитения самолет срещу Белия дом или Конгреса, но пътниците се разбунтували и в крайна сметка той пада в поле край град Шанксвил.

„Скърбим заедно за всяка майка и всеки баща, сестра и брат, син и дъщеря, които ни бяха отнети в кулите-близнаци, Пентагона и тук на това поле в Пенсилвания. Почитаме жертвата им като обещаваме никога да не се плашим от лицето на злото и да направим каквото трябва, за да опазим Америка сигурна", заяви американският президент.

Вицепрезидентът Майк Пенс отбеляза трагичната дата на церемония в Пентагона, където заяви, че страната никога няма да забрави случилото се преди 17 години и че страната трябва да остане бдителна в защитата на американската нация.

Нюйоркчани се стекоха на мястото, на което се намираха кулите близнаци. По традиция на церемонията се прочетоха имената на близо 3000-те жертви на атентатите. Възпоменателната церемония започна с минута мълчание и звън на камбани в точния час и минута, когато първият похитен самолет се вряза в Северната кула на Световния търговски център.

Посланието на американския президент от Шанксвил към света беше:

„Америка никога няма да отстъпи пред тиранията. Като върховен главнокомандващ винаги правя всичко по силите си, за да предотвратя удар на терористите на американска земя."

Станете почитател на Класа