Противоречив избор в ЕК

Омбудсманът на ЕС Емили О'Райли представи днес заключението си от проверката по случая със спорното назначение на новия генерален секретар на Европейската комисия Мартин Зелмайер.

Посочва се, че еврокомисарите носят обща отговорност за допускането на тази проява на лошо управление. Препоръчва се занапред ЕК да изработи отделна процедура за назначението на този пост, която задължително да включва ясно обявяване на свободното място, поставяне на гласуването в предварителния дневен ред на съответното седмично заседание на комисарите, привличането на външни специалисти в оценката на кандидатите.

В заключенията се посочва, че назначението на Зелмайер е прекрачило буквата и духа на правилата, както и че предварително и умишлено е бил създаден излишен дух на „спешност" от необходимостта за избор на нов служител на този пост. На основата на тази „спешност" е допуснато Зелмайер да няма съперници и изборът му да се извърши без предупреждение и без обявление.

В отговорите си по скандала ЕК е преминала в защита, била е уклончива и войнствена, оценява омбудсманът. По думите на О'Райли опитът на комисията да представи случая за нещо обичайно подкопава общественото доверие в институциите на ЕС. Според нея породилите се опасения от назначението на Зелмайер са основателни.
С някои от заключенията сме съгласни, заяви говорител на ЕК по-късно днес. Той поясни, че комисията възприема оценката на омбудсмана за професионалните способности на Зелмайер и за посветеността му на ЕС. Комисията е удовлетворена, че не са оспорени правните последици от избора на новия генерален секретар. Говорителят не отговори на въпрос дали при тези заключения на омбудсмана не е по-редно Зелмайер да се оттегли и да кандидатства отново за длъжността.

ЕК настоява да не се променя процесът по назначенията на тази длъжност, а ако бъде изменен, промените да обхванат всички институции на ЕС, отбеляза говорителят. Той добави, че след три седмици по този въпрос е насрочена среща между представители на общностните институции.

Говорителят заяви, че в хода на скандала със Зелмайер доверието в институциите на ЕС се е повишило, като се позова на официални данни. По неговите думи е възможно тези данни да не показват цялата истина. Говорителят добави, че службата за връзки с обществеността на ЕК е съставена от хора и затова са възможни грешки и недоразумения. Така той взе отношение по оценката на омбудсмана, че комисията е давала уклончиви, защитни и войнствени отговори. Говорителят оспори употребата на тези определения на английски език, въпреки че О'Райли е ирландка, английският й е майчин език, по-рано си е служила със словото професионално като журналист и има образование на лингвист.

Станете почитател на Класа