Депутатите се събират за първо заседание след ваканцията

На дневен ред е народните представители да се произнесат дали да разрешат тютюнопушенето в обособени помещения чрез промени в Закона за здравето

Днес в Народното събрание се открива новият политически сезон, напомня Новини.бг. Очаква се по традиция това да стане с декларации за приоритетите на парламентарните групи.

Дневният ред на заседанието включва първо четене на промени в Закона за здравето, както и три годишни доклада за 2017 г. - един на Българската академия на науките (БАН) и два на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС).

Депутатите ще се произнесат дали да разрешат тютюнопушенето в обособени помещения чрез промени в Закона за здравето, внесени от депутати от „Обединени патриоти”.

Връщането на стария режим в закрити обекти бе предложено от вицепремиера Валери Симеонов с мотива, че настоящата забрана не се спазва, а туристическите обекти търпят загуби. С промените се предвижда по подобие на обособени самостоятелни помещения за пушене в летищата, такива да могат да се открият и на не повече от половината от търговската площ на заведения за хранене и развлечение.

МС ще определя с наредба изискванията, на които трябва да отговарят тези помещения. При нарушения глобите се завишават двойно. Две комисии - на Здравеопазването и по Икономическа политика и туризъм, вече отхвърлиха законопроекта.

В програмата е и ратификация на Спогодбата между Република България и Кралство Саудитска Арабия за избягване на двойното данъчно облагане по отношение на данъците върху доходите и предотвратяване на отклонението от данъчно облагане.

По правилник есенната сесия започва в първата сряда от септември, но преди лятната ваканция депутатите решиха да заседават извънредно на 4 септември, за да могат да почиват на 7 септември.

 

 

 

Станете почитател на Класа