Номерата на Валери Симеонов неминаха! Управляващата коалиция запазва състава си

Коалицията на ГЕРБ и "Обединени патриоти" се запазва, стана ясно след заседанието на коалиционния съвет, продължило повече от три часа.

"Коалицията е единна и в името на България продължаваме напред", заяви вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов:

"Неслучайно се появих със синя каска, тя беше знак за умиротворението, което е необходимо на държавата в името на държавността и в името на България. Ние продължаваме да си бъдем различни. И ще бъдем различни, защото сме различни хора. Всеки един от нас споделя, че диалогът трябва да е по-чест, по-интензивен и по-конструктивен. Тази вечер се осъществи за пореден път. Сесията ще бъде открита, коалицията е единна. Вървим напред в името на държавността и в името на България".

 

 

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров, който е и председател на парламентарната група на "Обединени патриоти", потвърди, че всички формации остават в правителството. Другият вариант са предсрочни избори, които ще хвърлят държавата в хаос, обясни Сидеров:

"Кое е по-важното - да остане управлението, за да не хвърляме страната в хаос или да се разтурим и да не знаем какво следва. Ние решихме, че второто е по-вредно за страната ни, за народа ни. И цената, която сега ще платим за това решение, ще я платим пак ние, т.е. това, че ние решаваме да продължим напред като коалиция".

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов призна, че диалогът в коалицията не е на желаното ниво, но подчерта, че коалиционното споразумение се изпълнява и че запазването на политическата стабилност е най-важното в момента:

"Към настоящия момент няма стартирана процедура по коалиционното споразумение по точка 6, където е записано кога трябва действително да се търси това съгласуване. Съгласуването ще бъде направено в понеделник, когато вече ще дадем ход и на процедурата, която е свързана с правилника за дейността на Народното събрание и на Конституцията".

На пресконференцията след коалиционния съвет стана ясно, че персоналните смени в кабинета, наложили се след оставките на министрите на регионалното развитие, вътрешните работи и транспорта, ще бъдат обсъдени на нов коалиционен съвет идния понеделник.

Оцеляването на коалицията бе поставено под въпрос, след като вицепремиерът Валери Симеонов изрази несъгласие с оставките на тримата министри, подадени след катастрофата край Своге, и обвини ГЕРБ, че кадруват зад гърба му. В отговор Волен Сидеров прикани Симеонов да подаде оставката си от кабинета, обвинявайки го, че изнудва коалиционните си партньори.

Станете почитател на Класа