ГЕРБ се гърчат с промените в кабинета след министерските оставки

На коалиционен съвет управляващите ще обсъждат промените в кабинета след подадените оставки на трима министри заради катастрофата край Своге от 25 август.

Преди заседанието се очаква вицепремиерът и лидер на  "Национален фронт за спасение на България" Валери Симеонов да оповести решението си дали партията му остава в управлението на страната.

Симеонов възрази срещу оттеглянето на тримата министри -  на транспорта, на регионалното развитие и на МВР - Ивайло Московски, Николай Нанков и Валентин Радев - с аргумента, че рокадите в кабинета не са съгласувани с коалиционните партньори. Ръководството на партията му дори заседава два дни в Несебър, за да реши дали да остане или да напусне управлението. Решението остана за днес, когато Симеонов ще отговори от централата си в София.

Вчера стана ясно, че депутатите от квотата на НФСБ няма да подкрепят в пленарната зала оставките на министрите и ще гласуват "против". В изявление пред медиите в Несебър Симеонов заяви, че  се анализират отношенията както в голямата коалиция с ГЕРБ, така и тези в малката коалиция "Обединени патриоти".

От своя страна Борисов коментира преди дни, че тримата министри са от ГЕРБ и не вижда защо трябва да съгласува оттеглянето им от кабинета с Патриотите, но и че въпросът с евентуалните нови имена в кабинета трябва първо да обсъди  с партньорите от "Обединените патриоти" на коалиционния съвет, който се очаква да се проведе днес. Най-вероятно това ще се случи късния следобед, тъй като премиерът Борисов е на официално посещение в Черна гора.

Симеонов вече отправи критики към кадровата политика на премиера Бойко Борисов.

„Не трябва да се извършват управленски действия под тротоарен натиск, под телевизионен натиск, не трябва да се извършват под опозиционен натиск…“

Вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов каза, че не очаква сътресения в управляващата коалиция заради оставките на министрите на вътрешните работи, на регионалното развитие и на транспорта.

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров пък обвини коалиционния си партньор Валери Симеонов, че нарушава споразумението между партиите в коалицията "Обединени патриоти". Пред bTV той отхвърли твърденията на колегите си лидери в коалицията, че има проблем в комуникацията с ГЕРБ и конкретно с премиера Бойко Борисов.

„Аз не мога да разбера и тези твърдения. Чух и господин Каракачанов – моя коалиционен колега, че комуникацията куцала или боксувала. Вие сте всяка сряда в 10.00 часа в Министерски съвет,  какво ви куца.? Аз, дето не съм в МС, имам чудесна комуникация“.

Волен Сидеров потвърди, че тази вечер ще има коалиционен съвет с премиера Борисов. "Забележките ми са с цел коригиране, а не рушене", каза още лидерът на "Атака". Според него начело на МВР трябва да е човек от системата.

От своя страна министърът на регионалното развитие в оставка Николай Нанков категорично опроверга думите на вицепремиера Валери Симеонов, че министрите са подали оставки под натиска на премиера Борисов.

„Категорично заявявам - в никакъв случай, нито един министър, да не говоря от името на всички, аз говоря от моята си камбанария - единствено лице, от мое име - нито страх, нито унижение“.

В интервю за bTV Николай Нанков каза, че злополучната пътна отсечка от пътя към Своге е използвана още преди края на ремонта.

Издаденото разрешение за ползване е от 2016 гадина. Според него това е практика у нас. Дефектите, подчерта той, се откриват впоследствие, а гаранцията на ремонта на този път изтича през декември.

Министърът на вътрешните работи в оставка Валентин Радев заяви, че е подал оставка, защото "Имаше напрежение сред народа ...".

Радев е уверен, че е правил правилни неща.

„Тези добри неща, които всеки министър прави със самочувствието, че върши в министерството - да, ама темпото може би трябва да е друго. Казах от началото, че не искаме революция, искаме постепенно нещата да се случват и ние това сме направили. Там има заложени такива неща - промени в закона, законодателство включително, които ще се случат, и сме направили добрата основа, това са бавни, според мене, но устойчиви промени, и знаех, че правя правилни неща, изпълнявам програмата на правителството“, каза Радев в интервю за "Нова телевизия".

Станете почитател на Класа