Президентът Радев подчерта българския характер на Илинденско-Преображенското въстание

С решителност и жертвоготовност, без надежда за помощ отвън, българите от Македония и Тракия се вдигнаха в отчаяна, но достойна битка за справедливост, пише държавният глава

"Илинденско-Преображенското въстание е героичен и трагичен венец на българското революционно движение за свобода и национално обединение". Това написа президентът Румен Радев на официалната си страница във "Фейсбук" по повод отбелязването на 115-та годишнина от избухването на въстанието.

"С решителност и жертвоготовност, без надежда за помощ отвън, българите от Македония и Тракия се вдигнаха в отчаяна, но достойна битка за справедливост.

Въстаниците издигнаха великото кредо на нашата национална революция - „Свобода или смърт". В борбата паднаха мнозина, защото съзнаваха и приемаха, че собственият им живот е историческата цена на свободата.

Тяхната саможертва почитаме и не забравяме. Илинден ни напомня, че свободата и историческата истина трябва да се ценят и ревностно да се отстояват", написа държавният глава Румен Радев в почит на историческото събитие.

Станете почитател на Класа