ООН планира среща за Сирия с Русия, Иран и Турция

Специалният пратеник на генералния секретар на ООН за Сирия Стафан де Мистура е планирал за началото на септември консултации в Женева с държавите гаранти на примирието в Сирия (Русия, Иран и Турция) за създаването на сирийски конституционен комитет, който да изготви нова сирийска конституция, съобщи на брифинг в Женева говорителят на ООН Реал Льоблан, цитиран от Франс прес, ТАСС и БТА.

Де Мистура е имал днес „неформални консултации" в Сочи с ирански, турски и руски представители, ангажирани със създаването на комитет, който ще включва представители на правителството в Дамаск и на сирийската опозиция.

„Специалният пратеник е готов да организира в началото на септември в Женева неофициални консултации с Ислямска република Иран, Руската федерация и Турската република, за да се финализира създаването на конституционния комитет", каза Льоблан.

Миналия месец Де Мистура вече организира подобна среща в Двореца на нациите на ООН в Женева. Тогава той получи само от правителството списък с 50 имена. Опозицията му предаде своя списък с 50 кандидати чак този месец.

Създаването на конституционен комитет беше решено на среща на високо равнище за Сирия, организирана през януари в Сочи.

За пратеника на ООН този комитет е „ключов елемент" за разрешаване на сирийския конфликт, отнел живота на повече от 350 000 души от март 2011 г.
Много инициативи бяха предприети за слагане край на войната, но всички те се провалиха, отбелязва Франс прес.

От 2016 г. Стафан де Мистура проведе 9 кръга непреки преговори между сирийския режим и опозиционни групи в Женева и Виена, но на тях не бяха постигнати резултати.

Станете почитател на Класа