Македония насрочи референдуми за ЕС и НАТО

Македония отива на референдум на 30 септември На 30 септември тази година в Република Македония ще се проведе референдум за промяна на името и в подкрепа на членството на страната в ЕС и НАТО. Събранието на Република Македония с 68 гласа „за" и без „против" и „въздържал се" и в отсъствието на опозицията взе решение на 30 септември 2018 да се проведе референдум за името, който ще бъде консултативен. Решението за референдума беше прието с абсолютно мнозинство от общия брой на представителите.

Въпросът за референдума ще гласи: „Подкрепяте ли членство в ЕС и НАТО с приемане на Договора между Република Македония и Република Гърция?" От името на 69 депутати, които в парламента внесоха проекторешението за референдума, се обърна координаторът на парламентарната група на СДСМ Томислав Тунтев, който подчерта, че се работи за историческо решение, което трябва да осигури бъдещето на държавата за настоящите и бъдещите поколения. Според Тунтев, референдумът е възможност за гражданите да признаят и определят европейското бъдеще на Македония, което ще бъде възможно благодарение на пълното изпълнение на Договора с Република Гърция. „Днес пред нас, депутатите, а в деня на референдума, пред всички граждани на РМ, стои отговорността да определим къде виждаме нашата държава.

Дали изолирана, мрачна, постоянно под заплахи от междуетнически конфликти, нестабилна, икономически неразвита, без върховенство на закона и затънала в корупция, или Македония, която представлява равноправен партньор на европейско и световно ниво под общ защитаващ покрив, просперираща и икономически стабилна", каза Тунев, призовавайки за подкрепа опозицията, неправителствения сектор и всички граждани. „Никой никога нямаше да подпише Договор с Република Гърция, ако това не беше условието Република Македония да стане равноправна членка на НАТО и на ЕС", каза Тунтев.

Той посочи още, че с Договора са защитени македонската идентичност и историческото и културно наследство, определя се като официален език на държавата македонския език, а гражданството – македонско, както и че не се променят химна, герба и знамето като държавни символи. „С изпълнението на Договора нашата страна ще бъде регистрирана в ООН под името Република Северна Македония преведено на всички езици", каза Тунтев. В гласуването не участваха депутатите от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ, които излязоха от залата, след като техния депутат Никола Мицевски представи партийната позиция, че въпроса за референдума е неясен, нееднозначен и манипулативен за обществеността. Един консултативен референдум, каза той, отваря възможността резултата да се интерпретира по какъвто си искате начин. „Даваме пълна подкрепа за влизане в НАТО и ЕС и по-голямата част от стъпките Македония е извървяла. Но не и за консултативен референдум, чийто резултат може да се тълкува както си ще", каза Мицкоски. Той посочи, че самият министър-председател е заявил пред парламента, че референдумът ще бъде обвързващ и че резултатът от него ще бъде волята на народа. Брутално се нарушава конституционната практика и се погазва демокрацията, според Мицкоски, като Договора с Гърция се изтъква като предпоставка за влизане в НАТО и ЕС.

Парламентарната група на ВМРО-ДПМНЕ представи две изменения на проекторешението за референдума, но не присъства при тяхното разглеждане и по-късно отхвърляне на гласуването. Договорът беше подписан на 17 юни от министрите на външните работи на двете страни – Никола Димитров и Никос Кодзияс. Ако този Договор бъде одобрен и в Република Македония бъдат извършени и необходимите конституционни промени Гърция се ангажира да спре блокадата за членството на Република Македония в евроатлантическите структури. Поради спора за името западната ни съседка бе блокирана в нейния път към ЕС и НАТО в продължение на над 2 десетилетия. Днес премиерът Зоран Заев изрази очакване опозицията да призове гражданите да излязат на референдума и да заяват своето отношение към проблема. Заев е убеден, че референдумът ще бъде успешен.

Според предварителните оценки, допитването ще струва на македонския бюджет 3,5 млн. евро.

Станете почитател на Класа