Бойко Борисов: Управляващата коалиция е стабилна (обобщение)

Красимир Каракачанов обяви, че няма да има предсрочни избори и успокои опозицията,

че няма да се наложи да работят през август

 

Управляващата коалиция ГЕРБ - "Обединени патриоти" е стабилна, обяви премиерът Бойко Борисов след извънредния коалиционен съвет, предаде БНР. Той беше свикан заради засилващото се напрежение между лидерите на патриотичните организации. Борисов заяви, че ще бъдат изгладени противоречията, възникнали от приемането на законодателни промени, и е съставен график за срещи между министри и парламентарните групи, за да се избегне противопоставяне.

 

Премиерът заяви, че консолидация е постигната и работата на правителството и на парламента продължава по важните теми, които да осигурят стабилност в държавата:

 

"По начинът, по който се разбрахме да функционира коалицията, това ще бъде избегнато за в бъдеще, направили сме регулярен график за срещи между парламентарните групи и правителството и мисля, че нямаме спорна тема, която да не можем да решим с необходимия компромис в интерес на обществото. Мога да успокоя колегите от опозицията, че коалицията е достатъчно стабилна, осъзната и то не заради властта, не заради постовете или мястото в парламента, а заради това, че всичко останало би означавало голям хаос. Всички ние признахме там, където сме сгрешили или не сме били достатъчно организирани, за да поддържаме нормалния диалог между коалиционните партньори - и в голямата, и в по-малката коалиция, сега са изгладени".

 

Волен Сидеров оцени като контрапродуктивно напрежението, което е породено от нерегулярни срещи и разговори между коалиционните партньори. Той е доволен от постигнатата днес договорка. Ще се вземат предвид и негови предложения за законодателни промени: "Ние трябва да изкараме пълен мандат, за да направим нещата, които са полезни за страната, но тези различия трябва да бъдат разрешавани - това поне днес говорихме, с консенсус. Това означава оттук нататък всеки един от нас наистина в себе си първо да победи себе си, защото това е най-важната битка".

 

Няма да има предсрочни избори, увери и вицепремиерът Красимир Каракачанов: "Да успокоя колегите-депутати от БСП, които се притесняваха, че ако се наложи да пада правителството, ще трябва да работят август месец. Да им пожелая приятна почивка, да не се притесняват. Правителството е стабилно, мнозинството е стабилно. Спокойно да излизат в почивка, да си правят тена, да събират сили за новия сезон от септември нататък".

 

Другият вицепремиер - Валери Симеонов, не направи изявление след Коалиционния съвет.

 

В изявлението Борисов увери още:

 

". Имахме изключително успешно европредседателство, а от формата "16+1" произлязоха след това доста европейски успехи и неслучайно между Китай и Европейския съюз, включително и в Пекин, бяха подписани толкова споразумения. Искам да напомня, че за първи път в историята на България тук беше японският премиер. Впоследствие ГЕРБ подписаха споразумение с Япония - най-голямото за Европейския съюз, така че на фона на всичко това, което постигаме с толкова усилия, с изключително много средства, които заделихме за пенсионери, военни, полицаи, за БАН, за университети, за инфраструктура, някои междуличностни отношения в случая нямат никакво значение и аз благодаря на всички колеги, че ги загърбиха, загърбиха своето его".

 

Премиерът Бойко Борисов декларира, че са изгладени всички противоречия, възникнали в малката коалиция на "Обединени патриоти" в името на управляващата между ГЕРБ и тях.

 

Преди съвета в парламента се стигна до напрежение между председателя на парламентарната група на патриотите Волен Сидеров и депутата от партията на вицепремиера Валери Симеонов - Валентин Касабов. Вчера двамата си размениха остри реплики, а Касабов обяви, че не приема Сидеров за председател.

 

Вчера лидерът на "Атака" поиска Касабов да напусне парламента и призна, че е имало размяна на обидни реплики и се е стигнало до физическо съприкосновение:

 

"Той (Касабов) за мен е непълноценен. Той е болен човек. Мисля, че трябва да излезе от тази група. След като не признава ръководството на групата, да си търси друга група или да си търси лекар. Не знам. Точно затова стана тук разправията, защото му казах: "Ти какво правиш тук?" като отговор на неговите излияния вчера. След тези излияния аз идвам днес и го питам: "Какво правиш тук, след като не съм ти председател, от колегите тук - не признаваш никого?". Последваха обиди. Няма да ги повтарям, защото са нецензурни, но последваха обиди и за мен това е човек, който не може да се владее", разказа Сидеров за разправията в стаята на ОП в парламента.

 

Валентин Касабов отрече твърденията на Сидеров и бе категоричен, че не мисли да подава оставка като депутат:

 

"Това са пак някакви такива сънища. Той може много неща да твърди. Обясних вчера за какво става въпрос, за какъв човек говорим. Това са последните измислици. Това са поредните сънища на някой човек".

 

В спора са намеси и лидерът на "Воля" Веселин Марешки:

 

"Чухме, че някой е посегнал на Волен Сидеров и ние бяхме тръгнали да окажем помощ да не го бият в парламента, но разбрах, че са се справили и без нас, но ако трябва, цялата група ще застанем пред стаята на Волен Сидеров и ще го браним". Той отново обвини патриотите за срам за страната и на свой ред поиска оставките на двамата вицепремиери Валери Симеонов и Красимир Каракачанов.

 

Извънредният коалиционен съвет се проведе в сградата на Министерския съвет. На него присъстваха премиерът Бойко Борисов, председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов и тримата лидери на "Обединени патриоти“.

 

 

Станете почитател на Класа