Лондон може да не плати сметката за развода с ЕС

Новият британски министър за Брекзит Доминик Рааб предупреди, че Лондон може да не плати „сметката по развода" с ЕС, възлизаща на 39 милиарда британски лири, ако не бъде постигнато търговско споразумение с евросъюза, предаде БТА. Пред британският вестник „Сънди телеграф" Рааб е посочил, че трябва да има „обвързаност" между това Великобритания да плати сумата за излизането си от евросъюза и възможността за изграждане на нови отношения с ЕС.

Той се позова на член 50 от Лисабонския договор, който урежда процедурата за напускането на блока. Текстът изисква, когато преговаряме по споразумението за напускане, да има бъдещо рамково споразумение за новите отношения, които ще имаме с ЕС в бъдеще, така че двете неща са свързани, подчертава Рааб пред изданието. Той допълни, че не може едната страна да изпълнява своите ангажименти по сделката, а другата – не, или пък да се бави, или да не поема ангажименти.

Великобритания и ЕС все още са далеч в постигането на съгласие по условията на ново търговско споразумение. Освен това Консервативната партия на Мей не е единна в позицията си каква политика за Брекзит да подкрепя

Станете почитател на Класа