Новата визия на БСП

Държавата трябва да се върне в стратегическите сектори за живота на българите – производство, земеделие, енергетика, здравеопазване, образование, социални системи и др., защото сега балансът е нарушен. Това е една от ключовите тези в проекта на БСП „Визия за България", който беше представен от лидера на партията Корнелия Нинова на Национално съвещание с участието на ръководните органи на левицата, депутати, кметове и общински съветници. Документът ще бъде подложен на широко обществено обсъждане, преди да се превърне в програма за действие на БСП.

Не предлагаме алтернатива на ГЕРБ, а алтернатива на системата, създадена в годините на прехода, за която всички партии имаме принос, заяви Нинова в зала 3 на НДК, където се проведе съвещанието. Претенцията на ръководството на левицата е, че чрез този документ се посочва нов път за развитие на страната.

При разработването на стратегията екипите са били посъветвани да не се стъписват пред имена и групировки, а да мислят за интереса на българина и за суверенитета на България, подчерта Нинова.

Предложенията за промяна са основно в четири сфери – икономика и доходи, регионално развитие, здравеопазване и образование.

В контекста на първата Корнелия Нинова обяви, че твърдението „държавата е лош стопанин" се е изтъркало и трябва да спре "разграбването на националните богатства". От тази позиция БСП се обявява против концесионирането на стратегически обекти, които са забранени за приватизация, като БДЖ, летища и пристанища, БЕХ, ВиК сектора, плажовете, „Български пощи", филмовата индустрия и др. Трябва да се забранят и концесиите на дървесина в държавните горски стопанства, допълни депутатът от левицата Петър Кънев.

„Голяма грешка е да се смята, че мигрантите ще ни решат проблема с работната ръка", е позицията на Нинова и БСП по повод на един от най-сериозните проблеми в страната. „Държавата върви по пътя на най-лекото съпротивление: „Нямаме – ще си внесем". Не! Нямаме – ще си произведем български кадри и работна ръка", призова лидерът на левицата.

В областта на доходите БСП е за връщане на прогресивното облагане.

Като основна цел в земеделския сектор бе посочено развитие на „собствено, родно, българско земеделие", което не е зависимо само от европейско финансиране. Нинова призова за въвеждане на таван на земеделските субсидии (каквито вече са въведени и се обмисля допълнителното им понижаване, бел.ред.), защото „десетина фамилии в България владеят земеделската земя и получават най-високия процент от субсидиите".

Част от визията на БСП е и регионализиране на икономиката. В тази връзка се предвижда създаване на фонд за сближаване между регионите.

„Не на джендър идеологията в българските училища – нека развиваме традиционно и електронно обучение, адаптирано към дигиталното поколение", заяви още лидерът на БСП, представяйки новата стратегия на партията. Нинова допълни, че за левицата семейните ценности са по-скъпи от третия пол.

Държавата се е оттеглила от образованието и науката, твърди БСП и предлага да се въведе само по един учебник за един предмет, бюджетно финансиране само за държавните и общински училища и безплатни детски градини.

Идеите на БСП в сферата на здравеопазването включват обединение на лечебните заведения в холдингови структури по региони; държавно определяне на цените на лекарствата и медицинските изделия, които се заплащат изцяло или частично от Здравната каса; забрана за реекспорта на лекарства; промяна на статута на лечебните заведения.

От БСП предлагат още да се намали ДДС за лекарствата и за храните.

В сферата на външната политика, българският национален интерес изисква да се нормализират отношенията с Русия, според Нинова. Лидерът на БСП призова и за по-тесни контакти на България със страните от Вишеградската четворка.

Станете почитател на Класа