Симеонов заплаши, че ще напусне управлението

Вицепремиерът Валери Симеонов заплаши, че може да напусне управлението заради законопроект, който според него обслужва интересите на братя Домусчиеви. Според него ГЕРБ и „Атака“ предлагат лобистки поправки в Закона за приватизацията и следприватизационния контрол.

 

Ако те се приемат от парламента, НФСБ ще жертва коалицията, закани се Симеонов и обвини ГЕРБ, че жертват управлението „за едни 58 млн. лв.“ „Спасяването на редник Киро“, заяви той по адрес на Кирил Домусчиев. Ако това стане, не виждам бъдеще в тази коалиция, обяви той в интервю по БНТ. В крайна сметка законът бе приет още в сряда, въпреки че бе в програмата на НС за четвъртък. Симеонов обаче още не е подал оставка.

 

Вицепремиерът обвинява Домусчиеви, че като собственици на Български морски флот (БМФ) нарушават приватизационния договор, който ги задължава да запазят корабите 10 години. „Започва масово рязане за скрап на кораби, продаване на старо желязо. Сметката към началото на 2016 г. говори, че тонажът намалява от 1,3 млн. на около 900 000 БРТ и срокът изтича в края на 2018“, посочи Симеонов.

 

Той припомни, че ВКС е постановил окончателна глоба от 58 млн. лв., която Домусчиеви трябва да платят 2019 г. за нарушаване на договора. В същия ден обаче колегите му от „Атака“ внесли предложение за промяна на приватизационния закон, която предвижда някои задължения на приватизатора да се намалят на 5 години. Съдебната победа на държавата отива в кошчето, отсече Симеонов, като заподозря, че акция е координирана между „Атака“ и ГЕРБ“.

 

По-късно на брифинг в парламента депутатите от НФСБ обвиниха ГЕРБ в зависимости и задочно попитаха Борисов по какъв начин е зависим от Домусчиеви. Валентин Касабов заяви, че в НФБС се питат докога ще продължи тази „непочтена игра на ГЕРБ“. По думите му на коалиционен НФСБ са убедили „Атака“ да оттегли законопроекта. ГЕРБ обаче се противили, което показвало, че „олигарсите в България продават интересите на българите“.

Станете почитател на Класа