Столтенберг очаква напрежение и разногласия

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг изрази днес очакването, че започващата утре в Брюксел двудневна среща на върха на държавите от алианса ще бъде съпътствана от разногласия и напрежение.

Няма да се изненадам, ако разговорите бъдат напрегнати, включително за разходите за отбрана, коментира той на пресконференция. Различните мнения са нещо нормално между съюзници. Въпреки разногласията ни, вярвам, че НАТО може да остане стълб на евроатлантическата сигурност, добави той. Столтенберг даде примери от историята за оцеляването на НАТО – покрай изтеглянето през 1966 г. на Франция от управлението на алианса, както и около войната в Ирак в началото на днешния век.

Преодолявали сме разногласията, в наш интерес е НАТО да остане. От идването на власт на президента на САЩ Доналд Тръмп американското военно присъствие в Европа се увеличи с 40 на сто – делата говорят повече от думите, коментира Столтенберг.

Подялбата на разходите за отбрана в НАТО не е честна, затова увеличаваме усилията си, добави той. От 2014 г. насам постигнахме огромен напредък, но ни остава още дълъг път, посочи генералният секретар. Той уточни, че до 2024 г. държавите от НАТО (без САЩ) ще вложат в отбранителни способности 266 милиарда долара.

По повод дневния ред на предстоящите заседания Столтенберг посочи въпросите за разходите, за борбата с тероризма, за готовността за действие. Предвижда се държавните и правителствените ръководители от НАТО да одобрят създаването на сили за бърза намеса, съставени от 30 бронирани батальона, 30 изтребителни ескадрили и 30 военноморски съда, готови да се задействат в срок до 30 дни.

Ще бъде утвърдено оказването на допълнителна подкрепа в областта на сигурността в Тунис, Йордания и Ирак. Предвижда се да бъде прието решение за продължаване на финансирането на афганистанските сили за сигурност след 2020 година. Ще бъде подкрепено обособяването на нови две командни структури на алианса в САЩ и в Германия.

Очаква се да бъде прието решение, според което занапред въздухоплавателните средства на НАТО да летят със самостоятелна позивна, която ясно ги отличава от останалите самолети в небето.

В четвъртък се очаква НАТО да отправи покана към Македония за преговори за присъединяване към алианса. Лидерите от НАТО ще разговарят със своите колеги от Украйна и Грузия.

Столтенберг приветства предстоящата среща между президентите на САЩ Доналд Тръмп и на Русия Владимир Путин. Трябва да бъдем силни, твърди и предвидими. Уверен съм, че срещата е важна за диалога във времена на високо напрежение. Важното е да останем единни, обобщи Столтенберг.

Станете почитател на Класа