Румен Христов е новият лидер на СДС

Румен Христов беше избран за председател на Съюза на демократичните сили по време на националната конференция на партията.

 

Христов получи 369 гласа в своя подкрепа, докато 322 делегати предпочетоха конкурента му Антон Койчев - видим признак, че разделението между двата лагера в СДС остава сериозно.

 

румен христов

 

"Искам да върна СДС при неговите корени, да започнем да възраждаме партията. СДС е емблемата на демокрацията в България. Освен че изчерпахме дневния си ред, допуснахме много грешки. Преди всичко грешките са свързани със силното его на лидерите на десницата", каза Христов в речта си преди избора.

 

Той начерта три възможни варианта за бъдеще на синята партия - идейна коалиция със сродни партии, произлезли от стария СДС, конюнктурна коалиция за "прескачане на бариерата" или коалиция "антистатукво". Първата цел на новото ръководство ще бъде добро представяне на местните избори през есента на 2019.

 

Христов обяви, че няма да допусне "лов на вещици" срещу представители на противниковото крило в СДС.

 

До избора на нов председател се стигна след принудителната оставка на Божидар Лукарски заради недоволството на вътрешноопозиционния кръг около кмета на Карлово Емил Кабаиванов. Лукарски се отказа от поста си след напрегнато събрание в "Красно село" през април 2018 г., в което се стигна до бой и обиди между съпартийци.

 

Румен Христов е бивш министър на земеделието в служебните кабинети на Ренета Инджова и Стефан Софиянски, бивш главен секретар на администрацията на президента Петър Стоянов, кандидат-президент на СДС през 2011 г. Христов е приближен до кръга около Кабаиванов.

Станете почитател на Класа