Русия одобри проект на конвенция за Каспийско море

Руското правителството одобри проект за конвенция за правния статут на Каспийско море. Министър-председателят Дмитрий Медведев се разпореди тя да се предостави на президента за подпис, предадоха руските информационни агенции.

Проектът на документа се разработва от 1996 г. насам от министерството на външните работи на Русия. През декември 2017 г. външният министър Сергей Лавров съобщи, че конвенцията на практика е готова. Документът установява разделянето на Каспийско море между Русия, Азербайджан, Иран, Казахстан и Туркменистан.

Конвенцията разграничава дъното и дълбините на морето по секторен принцип, акваторията се дели на вътрешни и териториални води, риболовни зони и общо водно пространство. Магистралните тръбопроводи по дъното на Каспийско море ще могат да се прокарват при съблюдаване на екологическите стандарти.

Освен това ще бъде закрепено „неприсъствието в Каспийско море на въоръжени сили, които не принадлежат към страните", подписали договора. Предлага се конвенцията да се сключи за неограничен срок.

Станете почитател на Класа