Застрашена е коалицията в Германия

Министърът на вътрешните работи на Германия Хорст Зеехофер заяви снощи, че разривът между неговата баварска партия и канцлера Ангела Меркел е сериозен, но може да бъде преодолян – сигнал, че той може да направи компромис, за да избегне мащабна коалиционна криза, предаде Ройтерс.

Баварският ХСС решава днес дали да започне приагането на план, изготвен от Зеехофер, да се отхвърлят мигрантите, които вече са регистрирани в други страни от ЕС. Меркел е против тази едностранна мярка. Разривът може да застраши тримесечното й коалиционно правителство и да нанесе удар по шенгенската система в момент, когато разногласията в ЕС относно мигрантите са дълбоки, посочва Ройтерс.

„Спойката (кохезията) на Европа е поставена на карта, както и тази на Германия. Ситуацията е сериозна, но може да бъде преодоляна", написа Зеехофер в статия за „Франкфуртер алгемайне цайтунг", публикувана днес.

Той потвърди, че желае правото да връща мигранти от Германия, но подчерта също, че иска европейско решение.
„Жизненоважно е срещата на върха в края на юни да постигне споразумения, признаващи бремето на Германия в мигрантската политика", каза той. ЕС, добави министърът, трябва да гарантира защитата на външните граници на съюза, справедливото разпределяне на хората, на които е позволено да останат, и бързото връщане на онези без това право.

Канцлерът Ангела Меркел не планира специална среща с представители на няколко други страни от ЕС, засегнати от мигрантската криза, заяви правителствен говорител днес, опровергавайки информация на в. „Билд", предаде ДПА.

„Специална среща на върха не се планира. Свикването на подобна среща на върха би било работа на институциите на ЕС", каза говорителят. „Очевидно германското правителство води дискусии в този контекст с различни страни членки и с ЕК", добави той.

„Билд" съобщи, че Меркел планира да обсъди евентуални решения за кризата с Гърция, Италия, Австрия и други страни преди съмита на 28-29

Информацията дойде на фона на публичния спор между Меркел и Зеехофер относно неговия план да втвърди германската политика спрямо мигрантите и да затегне граничния контрол. Сегашната позиция на Меркел е да търси решение за незаконната имиграция на европейско равнище на срещата на върха на ЕС, като същевременно моли германските си политически партньори за търпение. Зеехофер, ветеран от ХСС, заплаши да заобиколи канцлера и да приложи плановете си да депортира мигранти без надлежни документи на германската граница. Меркел възразява срещу плановете, които според нея ще прехвърлят бремето с бежанците върху съседите на Германия и ще подкопаят европейската солидарност.

Меркел се опитва да подготви реакция на ултиматума, поставен от Зеехофер, който иска решение до днес.

Станете почитател на Класа