Грантаджии сеят фалшиви новини през национален ефир

 

Изпълнявайки плътно заповедта на олигарха Иво Прокопиев за овладяване на мейнстрийма (в стенограмите АРГО-гейт енергийният бос съветва подчинените си да овладеят информационния поток със свои тези – б.а.), грантаджиите на задкулисието започнаха да разпръскват фалшиви новини и през националния ефир.

 

Пресен пример за подобна активирана клетка на олигархията е кадърът на БНР, а доскоро и на хранилка при банкера беглец в издържаната от него BiT – Силвия Великова.

 

В закъснял коментар за националното радио (най-вероятно защото предния ден Великова не счете за нужно да присъства на пресконференцията на новата комисия „Антикорупция“ - б.а.), платената с грантове журналистка най-безочливо лансира в национален ефир тезите на забегналия Български Мадоф, който от години се крие от родното правосъдие.

 

Великова навърза удобно за менторите й брифинга на КПКОНПИ, на който за пореден път бе обявено, че депутатът от ДПС и наш издател Делян Пеевски е с доказани и чисти доходи и е сред най-проверяваните хора у нас, с цирковите изпълнения на Цветан Василев в Ютуб. Целта на това упражнение е ясна – да се размият категоричните данни на разследващите, че всички спекулации с името на Пеевски са просто медиен прах, който група олигарси иска да хвърли в очите на обществото, за да прикрие собствените си разследвания.

 

 

Колко ли струва да прозвучат думите ти в национален ефир, най-вероятно може да каже Българския Мадоф, който се уреди с високата трибуна на БНР благодарение на благоволението на грантовите журналисти в медията. Те от своя страна охотно разпространиха извадки от 4-часовите напъни на банкера беглец да се оправдава за откраднатите от КТБ милиарди и опита му да пребоядиса ярките си руски връзки в евроатлантически наклонности. Въпросът в случая не е как грантаджиите са успели да овладеят ефира на националната медия, а защо ръководството й допуска подобни изяви, които противоречат на всички журналистически норми – да се дава безусловно думата на подсъдим беглец от правосъдието, успял да завлече хиляди вложители и държавата с милиарди чрез своята пирамида КТБ.

 

В опитите да се омаловажат констатациите на КПКОНПИ се включи и платеният пресцентър на БГ Мадоф – сайтът на агентът от ДС Огнян Стефанов „Фрогнюз“. В дълъг, но доста нескопосано написан коментар хората на Академик (който също като господаря си Цветан Василев е подсъдим, само че за данъчни престъпления – б.а) сеят измислените си фалшиви новини с тайната надежда, че някой ще им повярва, че Василев е целият в бяло и ще се забравят кражбите на БГ Мадоф.

 

А това, което най-много подразни олигархията, е фактът, който бе изтъкнат и от народния представител Йордан Цонев: „Делян Пеевски е чист, има добри адвокати и добри съветници. За да си плащаш данъците, за да спазваш всичко, което трябва да спазваш, трябва да имаш самият ти познания и да имаш съветници. Не всичко може да знаеш“. Пред Нова телевизия Цонев добави, че не знае „къде е мъката“ в изнесената информация.

 

„В коментарите на т.нар. десни имаше мъка. За десните не е важно да има антикорупционни органи и те да работят и да проверяват. За тях е важно тези органи да произвеждат като виновни тези, които те искат да произвеждат като виновни. И тук ви посочвам румънския модел с онази прокуратура“, каза още Цонев. По думите му ако антикорупционните проверки се извършвали от лидера на ДСБ Атанас Атанасов, то той нямало да повярва в тяхната истинност. „Като знам биографията на Атанасов, и добър ден да ми каже, няма да му повярвам“, изтъкна депутатът от ДПС.

 

Цонев коментира и думите на банкера беглец Цветан Василев, че срещу съпартиеца му Делян Пеевски има ново разследване за пране на пари от Държавния департамент на САЩ. "Пълни глупости, абсолютна лъжа. Писна ми да се занимавам с този човек. Един обвиняем отправя обвинения, нямам думи", категоричен бе Цонев.

Станете почитател на Класа