Споразумяхя се за името на Македония

Атина и Скопие постигнаха историческо споразумение за ново име на Македония. Информацията съобщават АФП и „Ройтерс".

По-рано стана ясно, че Атина и Скопие са много близо до постигането на споразумение за разрешаване на продължаващия от няколко десетилетия спор за името на Бившата югославска република Македония (БЮРМ).

Според различни гръцки и македонски медии договореното име е Република Северна Македония, а част от споразумението е и признаването на македонския език.

Гръцки правителствен източник разкри пред „Ройтерс", че Гърция и Македония са постигнали споразумение как да сложат край на дългогодишния спор за името.

Премиерът на Гърция Алексис Ципрас е информирал президента Прокопис Павлопулос днес следобед. По-късно се очаква обръщение на Ципрас към нацията.

Гърция и БЮРМ постигнаха историческо споразумение за името, съобщи Ципрас, цитиран от „Катимерини".

„Имам добри новини...преди малко постигнахме споразумение с премиера на БЮРМ по въпроса, който ни засяга от много години", каза Ципрас пред гръцкия президент по време на среща, предавана по телевизията.

„Имаме споразумение, щастлив съм, защото постигнахме добро споразумение, което покрива всички предварителни условия на гръцката страна", разясни той.

По-рано днес Ципрас проведе телефонен разговор с македонския си колега Зоран Заев.

Премиерът на Гърция добави, че сделката отговаря на притесненията на страната му името да бъде „съставно" с географско определение.

Атина и Скопие бързаха да сключат споразумение преди срещата на върха на ЕС в края на юни, макар че то ще бъде подложено на гласуване на референдум в Македония и ще трябва да бъде одобрено от депутатите в двата парламента. Срещата на върха на НАТО е планирана за средата на юли.

Споразумението ще бъде внесено в гръцкия парламент за ратификация само ако БЮРМ изпълни задълженията си към сделката, обясни Ципрас.

Според него споразумението гарантира, че Скопие ще измени конституцията и ще премахне всички иредентистки елементи.

„Имаме комбинирано име с географски определител за цялостна употреба (вътрешна и външна)", уточни той.

Станете почитател на Класа