Путин готов за зомакинства на Г-7 в Москва

Русия не е избрала да напусне Г-7 и ще се радва да бъде домакин на среща на членовете в Москва. Такъв бе отговорът на руския президент Владимир Путин в Китай на въпрос как ще коментира идеята на колегата му Доналд Тръмп страната да бъде допусната обратно сред икономически най-развитите в света.

Путин не бе поканен след като анексира Крим и подкрепи въоръженото завземане на властта от проруски сепаратисти в Източна Украйна през 2014 г. Така групата Г-8 се върна към предишния формат Г-7, а сега Москва казва, че и за нея това е минало и тя се интересува от други организации, включително Шанхайската организация за сътрудничество, на чиято среща на върха Путин участва през уикенда.

„Не сме я напуснали, нашите колеги отказаха да дойдат в Русия заради известни причини. Моля ви, бихме били щастливи да ги видим всичките в Москва", каза той на форума в Цингдао, цитиран от „Дневник". След това той все пак намекна, че и за него това вече няма особено значение, защото страните от шанхайската организация имали съвкупно по-голяма покупателна способност от тези в Г-7, съставена от САЩ, Германия, Франция, Великобритания, Италия, Япония и Канада.

Следващата среща на Г-7 е във френския град Биариц и домакините биха искали там да присъства Русия, но за това има поне едно ясно условие – значителен напредък по прилагане на Минските споразумения за уреждане на конфликта в Източна Украйна.

„Русия е велика държава. Трябва да работим заедно", заяви във видео обръщение президентат Еманюел Макрон. „Но сме длъжни и да бъдем последователни – ще разширим формата Г-7 на Г-8 тогава и единствено тогава, когато се спазват минските споразумения за Украйна. Сега всичко зависи от Русия, топката е в нейното поле".

Срещата на лидерите на Г-7 в Канада приключи с комюнике, в което се казва, че Русия трябва да прекрати „подкопаването на демократичните системи" и че при необходимост страните са готови да приемат „допълнителни ограничителни мерки" срещу нея. За диалог с Русия се говори единствено в контекста на „решаване на регионални и световни кризи".

Станете почитател на Класа