За многополюсен световен ред

Русия и Китай засилват сътрудничеството си в защита на многополюсния световен ред. Двете държави се обявяват срещу едностранните икономически санкции, които не са одобрени от ООН. Това обяви китайският президент Си Цзинпин след разговори в Пекин с руския си колега Владимир Путин, съобщи БНР. Енергийните проекти бяха акцент на срещата. Путин подчерта, че натискът на Запада е увеличил политическото и икономическото значение на Китай за Русия. Путин е в Китай за срещата на високо равнище на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС), която се открива днес в китайския град Циндао, и за първи път ще бъде във формат евразийска „осморка" (с участието на Индия и Пакистан в качеството им на пълноправни членове на обединението), предаде БТА. Тя ще определи новите насоки в бъдещото развитие на страните от ШОС и на целия район, заяви генералният секретар на обединението Рашид Алимов, цитиран от ТАСС.
В дневния ред на срещата, която ще продължи и утре, са включени редица въпроси, свързани с икономическото сътрудничество. Сред документите, които се планира да бъдат подписани на форума, са меморандум за взаимно разбирателство в стимулирането на сътрудничеството в ШОС на сектора на малкия и среден бизнес. Освен това се очаква да бъде приета съвместна декларация на държавните глави на страните от ШОС за улесняване на търговията.
Декларацията за създаването на ШОС бе подписана в Шанхай през юни 2001 година от шест страни: Русия, Казахстан, Киргизстан, Китай, Таджикистан и Узбекистан. В работата на организацията участват и четири страни наблюдателки (Афганистан, Беларус, Иран и Монголия), както и шест партньорки по диалог (Азербайджан, Армения, Камбоджа, Непал, Турция и Шри Ланка), припомня ТАСС.

Станете почитател на Класа