Разлличната арменска революция

Преди около месец десетки хиляди арменци изпълниха центъра на столицата Ереван. Те слушаха думите на Никол Пашинян, журналист, впоследствие станал депутат. Той водеше протеста срещу старата гвардия, която с малки прекъсвания контролираше кавказката република, откакто се отцепи от Съветския съюз през 1991 г. Властта, каза той на тълпата, принадлежи на вас, а не на политиците, вкопчили се в постовете си. Няколко дни по-късно парламентът с нежелание избра Пашинян за премиер и на 23 май той състави ново правителство. Случилото се в Армения бе равносилно на демократична кадифена революция, каквито са рядкост тези дни особено в задния двор на Русия. За разлика от революциите в Грузия и Украйна тя почти не бе забелязана на Запад. Това отчасти се дължи на малкия размер на Армения и на нейната отдалеченост, но все пак по-важното бе липсата на насилие и на руска интервенция. Малцина експерти и политици извън Армения я очакваха. Тогава защо тя успя и какво означава за останалата част на света?

Първо, условията бяха подходящи. Правителството загуби легитимността си сред народа заради корупцията и продължителния икономически спад. Така че, когато досегашният президент Серж Саркисян се опита да запази властта си, като промени конституцията и стана премиер, избухнаха протести. Поколението арменци, които не са живели при съветското управление, започнаха да предизвикват постсъветския елит. Второ, Армения е моноетническа държава, подкрепяна от мощна диаспора. Политически тя е по-свободна от Русия и по-консолидирана от Украйна. Използването на сила срещу сънародници би превърнало Саркисян в парий и в страната, и в чужбина. Пашинян разшири протеста и географски, и политически. Той отхвърли традиционните разделящи дефиниции за либерализма, национализма и модернизма. Както заяви шефът на Кавказкия институт Александър Искандарян, той водеше кампания „за всичко, което е добро, и срещу всичко, което е лошо". И най-важното, той остана настрани от геополитиката, фокусирайки протеста изключително върху вътрешните проблеми, и извън руската конфронтация със Запада.

Москва се държа забележително сдържано отчасти защото смята, че Армения не се отдалечава от нея, и отчасти защото въпреки икономическото и военното си присъствие в Армения разполага с ограничени инструменти да повлияе на ситуацията. В Украйна Русия експлоатира езиковите и историческите разделения между говорещия руски Изток и говорещия украински Запад, за да подпали конфликта, а след това завладя Донбас. През 2008 г. в Грузия тя използва десетилетните сепаратистки конфликти в Южна Осетия и Абхазия като прикритие за нашествие. В Армения нямаше голям шанс да го направи. Освен това трябваше да внимава поради взривоопасните отношения на Армения със съседните Азербайджан и Турция.

Все пак фактът, че Русия не се намеси и революцията бе мирна, не я прави по-маловажна. В редица аспекти тя отправя по-голяма заплаха срещу Путин именно защото бе мирна и засега успешна. Путин поздрави Пашинян при избора му и се ръкува с него в Сочи. Той може би се надява, че икономическите затруднения, повишените очаквания, популистките обещания и регионалните конфликти ще позволят на Москва в подходящ момент да позлорадства за провалите на мирните революции. Пашинян подчертава стратегическия съюз на Армения с Русия, въпреки че страната му се откъсва от олигархичната система, въплъщавана от Путин. Разрушаването на тази система ще е по-трудно от свалянето на правителството. Засега той действа предпазливо, без да обещава чудеса, но запазвайки народната подкрепа. Революцията може би приключи, но трансформацията на страната едва започва.

Станете почитател на Класа