Проф. Огнян Герджиков: Политиците ни са аматьори

Липсват политици професионалисти, а и твърде малко са подготвените. В сегашния парламент има твърде малко юристи и то само един действащ, каза той

 

 

Неудобно ми е да казвам аматьори, но в сегашния парламент има твърде малко юристи и то само един действащ, ако съм наясно с нещата. Липсват политици професионалисти, а и твърде малко са подготвените. Това коментира пред БНР проф. Огнян Герджиков, който преди ден се сбогува със студентите си с лекция-бенефис в СУ.

 

След 42 години преподавателска работа в Юридическия факултет на Алма Матер, проф. Герджиков се обърна към студентите си с думите: "Пазете честта си, тя не може да се търгува. Това е най-ценното, което имате – достойнството и честта".

 

Трудно е в политиката, но човек трябва да бъде последователен и честен, доколкото е възможно в тази обстановка, подчерта бившият служебен премиер. Хубаво е човек да си взема довиждане, когато е относително и все още на върха, защото след това става срамно, добави с типичното си чувство за хумор Огнян Герджиков.

 

Той критикува разбирането, че законите трябва да се приемат бързо и на мига. Това е изключително голяма методологическа грешка, която се прави. Докато в предишните години имаше някакво оправдание с оглед на хармонизирането на тези 18 правни области, което задължително трябваше да направим с оглед членството ни в евросъюза, сега вече няма нищо спешно да предстои, за да е толкова належащо законите да се приемат за толкова кратко време, добави професорът по право.

 

Не понасям с кални обуща да се влиза в храма на правото и това често ме изважда от равновесие, допълни, Герджиков.

17 години проф. Герджиков е в политиката, председател е на Народното събрание в управлението на Симеон Сакскобургготски и служебен премиер, назначен от президента Румен Радев.

Станете почитател на Класа