Макрон иска Русия в Европа

Френският президент Еманюел Макрон протегна днес ръка на Русия и каза, че иска да я „закрепи в Европа" въпреки настоящото напрежение между Москва и Запада по редица въпроси. Макрон каза още, че иска да обърне гръб на 25 години на „неразбирателства" между Европа и Русия, предаде Франс прес.

„Дълбоко вярвам, че историята и съдбата на Русия са в Европа", каза Макрон във втория ден на официалната си визита в Русия. Френският президент говори редом до руския си колега на трибуната на Санктпетербургския икономически форум, на който Франция бе почетен гост заедно с Япония.

Според Макрон се отваря „прозорец на възможности" за установяването на една „нова динамика" в отношенията между Москва, където Путин встъпи неотдавна в четвъртия си президентски мандат, и Европа, притисната от решението на американския президент Доналд Тръмп да изтегли САЩ от иранската ядрена сделка. По-резервиран от госта си, руският президент от своя страна каза, че атмосферата на срещата му с Макрон е била много открита. Двамата разговаряха три часа вчера в Константиновия дворец край Санкт Петербург. Според Елисейския дворец тези разговори са позволили да се постигне напредък по изключително сложните въпроси за иранската ядрена програма и Сирия, по които Москва и Париж виждат, че има интерес за по-тясно сътрудничество, припомня Франс прес.

„Франция е нашият отдавнашен, традиционен и надежден партньор. Тя винаги се е стремяла да защитава суверенитета си, което е залог за стабилност в отношенията", подчерта Путин. Но той не заяви открито желание за укрепване на отношенията със страните от ЕС. Все още са в сила санкциите на ЕС срещу Русия, приети заради кризите в Крим и Източна Украйна през 2014 г. Сред темите, пораждащи разногласия между Москва и ЕС освен украинската криза и сирийският конфликт, е и аферата с отравянето на Сергей Скрипал. Русия бе открито обвинена освен това вчера от Холандия и от Австралия в смъртта на техни граждани, загинали в сваления през 2014 г. с ракета над Украйна малайзийски самолет. Запитан днес дали руска ракета е свалила самолета преди 4 години, Путин каза: „Не разбира се".

Макрон от своя страна нарече диалога с Путин изключително директен и откровен. Той не скри, че задачата му ще е трудна да възстанови доверието между Москва и Западна Европа след „25 години на неразбиране". Вчера Макрон обсъди този въпрос и с Наталия Солженицина, вдовицата на писателя и дисидент Александър Солженицин. Тя го призова да действа за сближаването на Русия и Европа. „Русия трябва да е част от Европа. Ако ли не, това ще я тласне към Китай", каза тя, припомня Франс прес.

Днес в Санкт Петербург Макрон коментира не само отношенията между Русия и Европа. Визирайки иранската ядрена програма, той каза, че всички подписани споразумения трябва да се изпълняват, предаде ТАСС. „Ако ние сме подписали дадено споразумение, ние сме длъжни да останем в него, независимо от това кой излиза от него. Подписаното трябва да се изпълнява", заяви той. Той допълни, че френските компании трябва сами да решат как да работят на фона на санкциите срещу Иран.

Днес Макрон също отбеляза, че Русия и Франция, заедно с Китай и Япония имат общ интерес да се борят с тенденцията за „фрагментиране на света", предаде ТАСС. „Сега на международната „сцена се появяват нови тенденции. Сред тях е разпокъсването на света. Играейки си със страховете на хората, някои сили просто се възползват от тази тенденция, за да се появи по-голямо взаимно недоверие когато става въпрос за икономически растеж, за колективна сигурност", каза той и подчерта, че „всяко разпокъсване ще бъде инструмент на страха" и че Япония, Русия и Франция, както и Китай и всички „наши чужди партньори" имат общ интерес да реагират в този контекст.

По темата за преместването на посолството на САЩ в Ерусалим Макрон каза, че това е грешка и че това е довело до ескалация. Той каза, че сега регионът не бива да се дестабилизира и припомни, че Франция винаги е била привърженик на решението на близкоизточната криза чрез две държави. „Мисля, че мирът ще бъде установен само между народите на две страни и само когато бъдат признати две страни, които могат да съществуват заедно в мир", каза Макрон, предаде ТАСС.

Днес френският президент съобщи, че компании от Франция са подписали с руски партньори около 50 договора, предаде ТАСС. Въпреки напрежението между ЕС и Русия Франция запази силното си икономическо присъствие в Русия с около 500 компании и с 170 000 служители в тях, допълва Франс прес. Сред 50-те договора, сключени по време на визитата на Макрон, най-важният предвижда влизането на френската група Тотал в нов мащабен проект за втечнен природен газ в руската част на Арктика. Проектът е на стойност 2,5 милиарда долара.

Според Макрон сега трябва да се проправят нови пътища за засилване на френското присъствие в Русия, по-специално на стартиращите компании и на малките и средни предприятия в сектора на селското стопанство, космическите изследвания, устойчивото развитие на градовете, енергийните услуги и цифровите технологии, предаде Франс прес.

Макрон обсъди с Путин и казуса с украинския режисьор Олег Сенцов, който е в руски затвор, както и за руския режисьор Кирил Серебреников, който е под домашен арест.

Франс прес припомня, че по време на визитата си в Русия Макрон се срещна и с Александър Черкасов, ръководител на руската правозащитна организация „Мемориал", както и с други руски правозащитници.
В края на визитата си френският президент изрази надежда, че скоро ще се върне отново в Русия, но този път за да подкрепя френските национали по футбол на Мондиала, който започва на 14 юни и приключва на 15 юли, предаде Франс прес.

Агенция Ройтерс в обобщение на срещата между Путин и Макрон днес на икономическия форум в Санкт Петербург пише, че двамата са постигнали съгласие в тяхното споделено безпокойство от действията на американския президент Доналд Тръмп по отношение на Иран, климатичните промени и международната търговия. Агенцията акцентира, че на днешната сесия с въпроси и отговори на петербургския форум Макрон, който седеше до Путин, се обръщаше към него със „Скъпи Владимир" и че двамата са кимали един към друг в съгласие по редица въпроси.

Ройтерс посочва, че по темата за климатичното споразумение от Париж Макрон каза днес, че Тръмп де факто е изгубил един международен спор, защото международният консенсус в подкрепа на договора се е запазил и след решението на Тръмп да се изтегли от него.

Макрон също така подчерта днес нуждата от установяване на европейски финансов суверенитет, визирайки, че европейските икономики сега разчитат на американската финансова система.

Станете почитател на Класа