Проф. Александър Маринов: България няма ясно дефиниран национален интерес в отношенията си с Русия

"Трябва ясно да се определят чувствителните точки или области. Президентът доста открито и откровено заяви такива на срещата си с Медведев по начин, по който друг български държавник не го е правил“ коментира анализаторът

 

България няма ясно дефиниран национален интерес в отношенията си с Русия. Това каза проф. Александър Маринов в интервю за Радио „Фокус“. Той каза още, че политиката не може да се прави само за да се отразява в медиите, или да се харесва на журналистите, важно е какви са резултатите по същество.

Маринов обобщи посещението на президента Румен Радев в Русия и резултатите от него като възобновяване на диалога или опит за създаване на нормални, трайни рамки за политически диалог.

„Ние въобще нямаме дефиниран национален интерес. Той се приравнява във формалното ни участие в някакви формати. Големият въпрос е какво искаме и какво можем да постигнем чрез участието си в тези формати, включително какво искаме, какво можем да постигнем от двустранните си отношения с Русия? Това са главно икономически, но не само икономически условия, блага и придобивки. Очевидно, че в такъв случай ще трябва да се търси някаква взаимност, не само в личния живот, а и в голямата политика трябва да има взаимност, т.е. да има взаимен интерес. Трябва ясно да се дефинират чувствителните точки или области за нас. Между другото президентът доста открито и откровено заяви такива точки на срещата си с министър-председателя Медведев по начин, по който друг български държавник не го е правил на среща“ каза той.

Проф. Александър Маринов каза още, че българските позиции във всички сфери трябва да се заявяват и да се търси добронамерен диалог за постигане на взаимно изгодно, съгласие. В отношенията с Русия има грешки от двете страни, но е време да се започне на чисто, каза още той. Според Маринов, Руснаците са хора, с които трябва да се говори открито.

 

 

 

Станете почитател на Класа