Няма риск за Европа от интеграцията на Западните Балкани

Рискът за Европа е нула от интеграцията на Западните Балкани. Ако не си прегърнем и обгрижим Западните Балкани, не им помогнем /много от тях не са готови, имат още да наваксват/, тогава няма защо да се сърдим, че влиянието на САЩ, Русия, Турция, Китай, Саудитска Арабия ще бъде много по-голямо, отколкото на Европа.

Позицията си премиерът Бойко Борисов обяви пред медиите в резиденция „Бояна" преди срещата на лидерите от ЕНП днес, предаде БТА.
Разговорите предшестват утрешната среща на върха ЕС – Западни Балкани.

Българският премиер силно се надява тук, в София, президентите Тачи и Вучич да си подадат ръка и да покажат на своите народи и елити, че Балканите могат да бъдат не по-малко цивилизовани, европейски, отколкото двете Кореи.

Не съм вярвал, подчерта Борисов, че след 15 години затишие след Солун ще можем да сложим темата за Балканите отново на масата. Той отчита, че българското европредседателство е избрало „най-трудното, което имаше в Европа. Не само че сме в този регион, но и защото в него само в близките 20 години са се генерирали много огромни проблеми, много смърт, разрушения".

По думите на Борисов общо шестте балкански държави имат население над 17 млн. души. Днес говорим дали да прегърнем, присъединим този регион с БВП общо колкото Словакия и по-малък като население от Румъния, добави той. Има шестима премиери, правителства, по-сложно е, но рискът е никакъв, в противен случай заради конфликт, какъвто беше в Косово, Мостар с хилядите жертви и още ненамерени гробове, дали е по-добре за Европа, пита българският министър-председател.

Той оценява обаче като по-сложен, като истински голям проблем, въпроса какво правителство ще бъде сформирано в Италия, дали ще се стигне до излизане от еврозоната, и напомни за Брекзит, по който утре ще разговаря на двустранна среща с премиера Тереза Мей, но е песимист за някакъв напредък.

Разтревожени сме от излизането на САЩ от ядрената програма с Иран, и съответно, търговското споразумение, каза още Бойко Борисов. По думите му не вещае нормализиране на отношенията в Близкия Изток и напрежението в Йерусалим.

Нашият премиер подчерта, че на срещата в София не става дума за ляво и дясно, за политически партии. Той благодари на всички лидери от всички политически партии от целия ЕС, включително и на шестимата от Западните Балкани, че са приели поканата за срещата. Това е успех на България, на българския народ, заяви Борисов. Той се извини на гражданите на София заради причинените неудобства през тези два дни.

В края на изявлението си министър-председателят съобщи, че ЕК е върнала текстове по линия на транспортните фирми. Някои ни удовлетворят, други – не, в момента министър Ивайло Московски и екипът му пишат опровержение по точките, надявам се да имаме съответната подкрепа, обобщи Бойко Борисов.

Станете почитател на Класа