Сорос закрива офисите си в Унгария

Фондация „Отворено общество" на Джордж Сорос съобщи, че ще закрие офиса си в Будапеща и ще се премести в германската столица Берлин. Фондацията заяви, че напуска заради все по-репресивната политическа и юридическа среда в Унгария, предаде Ройтерс.

„Решението за преместване на дейностите извън Будапеща идва в момент, в който унгарското правителство се подготвя да наложи нови ограничения на неправителствените организации чрез пакета от законодателни мерки, наречен от него „Спрете Сорос", се казва в изявление на фондацията.

Виктор Орбан, чиято партия спечели парламентарните избори през април, няколко пъти обвини Сорос и неговата организация в насърчаване на миграцията и подкопаване на националната култура.

Фондация „Отворено общество" каза, че ще продължи да подкрепя дейността за защита на човешките права в Унгария, както и проекти, свързани с изкуствата, свободата на медиите, прозрачността, образованието и здравеопазването. Фондацията обаче ще премести в Германия международните си дейности и персонала, базирани досега в Будапеща.

Решението за изтегляне на фондацията от Будапеща става ден след като дясното правителство на Орбан обяви, че ще затегне ограниченията върху неправителствените организации, предвидени в законопроекта, който правителството нарече „Спри Сорос".

„Правителството на Унгария очерни и представи погрешно нашата работа и потиска гражданското общество с цел политически печалби, използвайки тактика, която е безпрецедентна в историята на ЕС", се казва в изявление на президента на Фондация „Отворено общество" Патрик Гаспар.

Засега говорителят на унгарското правителство Золтан Ковач не е коментирал новината за изтеглянето на фондацията.

Станете почитател на Класа