Коалицията на патриотите приключи своя политически живот

Това прогнозира пред „Фрог нюз” политологът Страхил Делийски по повод на раздорите сред националистите в последните дни, станали по повод на странните срещи на Красимир Каракачанов и Валери Симеонов с председателя на БСП Корнелия Нинова, на които третият им партньор Волен Сидеров реагира афектно.

 

 

Несъществени са твърденията за създаване на нова коалиция между БСП и „Обединени Патриоти”, защото, ако съществуват такива намерения, едва ли разговорите щяха да са гръмогласно афиширани. Не мога да си представя такава коалиция на глинени крака, но е твърде вероятно патриотите да търсят някакви мостове към БСП, за да поддържат добри отношения. Не е тайна, че националистите са поливалетни, когато иде реч за коалиране. Вижте например коалиционната биография на г-н Красимир Каракачанов и няма нужда от повече пояснения. 

 

 

От друга страна, ако лидерът на опозицията БСП желае да получи отговори, то можеше да си постави въпросите по време на парламентарния контрол. А не да се вижда с членове на правителството на кафе и да пита „Защо правите това или онова”.

 

При всички положения става въпрос за някакъв странен формат, но какво ще произлезе от него, не се знае. Също така не е ясно мнението на премиера за тези срещи, тъй като вчера Каракачанов обяви, че се е виждал с Нинова в качеството си на министър, а не на лидер на партия. Вероятно и Валери Симеонов ще се среща с нея като министър.

Ние, в България, сме царе постоянно да измисляме някакви нови формати и форми на политическо общуване. А си има стандартни, но не се зачитат.

 

В крайна сметка е налице разнобой между патриотите, който е видим много отдавна. Коалицията „Обединени Патриоти” приключи своя политически живот, според мен. Благодарение на това обединение трите партии влязоха в парламента и в изпълнителната власт и то изпълни своето предназначение.

 

От тук нататък този съюз става безсмислен. Напълно възможно е на предстоящите избори да тръгнат поединично или да се промени настоящият им формат. Всяка подобна формация има ограничен политически живот. Да си спомним какво се случи с Реформаторския блок и всички останали назад във времето. След като си изпълнят целите, подобни организации се обезсмислят и умират. Така че в обозримо бъдеще ще наблюдаваме трансформации в ОП.

 

Все пак има нещо, което обединява БСП и патриотите – консерватизма. Трудно обаче мога да си представя, че през главите на тези хора минава мисъл за обединен управленски мандат. Това няма да бъде прието нито в България, нито в Европа. Трябва да признаем и трайните усилия на Нинова да позиционира БСП в консервативното пространство – нещо, което е нетипично за съвременната европейска левица.

 

Мога да обобщя, че родният елит има много странни представи за политическия живот. Както се видя и премиерът преди дни прати своите министри да се отчитат пред президента?! Това е достатъчно да си дадем сметка колко е формална конституционната рамка за нашите политици.

 

 

Станете почитател на Класа