50% от електората на ГЕРБ одобрява Румен Радев

Като че ли в момента най-силната опозиция на ГЕРБ и това, което най-много респектира ГЕРБ като опозиция, не е БСП, а това, което прави президентът Радев. И вижте какво се опитаха да направят БСП вчера на този митинг - започнаха да говорят за прожекторите и т.н. - тази реторика, която се използва от президента.
 
Това каза политологът Петър Чолаков. Не знам дали по този начин обаче БСП не правят мечешка услуга на господин Радев, защото подкрепата, която той получи на президентските избори 2016 година, а и неговият рейтинг, надхвърля много пъти това, което има БСП. Не знам дали опитът на БСП да се отъждестви с президента Радев няма да го окове в някакъв смисъл в електронната ниша на БСП, която е значително по-тясна, допълни той.
 

Чолаков заяви, че не е някакъв „решителен опит от страна на господин Радев да се еманципира от БСП“, макар с посланията си той да опитва да работи и извън електоралната ниша на БСП.

 

„Разбира се, тук въпросът, който веднага възниква, е дали няма да представлява проблем за неговия имидж това посещение, което той е заявил, че ще направи през този месец в Русия. Според мен – да, защото това изпраща много смесени сигнали. Позицията на българското правителство също е доста обтекаема в най-лошия смисъл на думата.

 

Имам предвид това, което видяхме по отношение на скандала „Скрипал“, отказът да бъдат експулсирани руски дипломати… но виждате, че и самият президент също се опитва да прави един такъв външнополитически шпагат. Не мисля, че това е доброто решение в конкретната ситуация, в която имаме едно доста остро задълбочаване на противоречията между НАТО и Европейския съюз, от една страна, и  Русия“, посочи политологът.

 

ГЕРБ се чувстват притеснени от поведението на президента Радев. Социологическо изследване показва, че близо 50% от избирателите на ГЕРБ одобряват и харесват президента Радев, смята той.


Станете почитател на Класа