ЦИК заличи регистрацията на ВМРО и Коалиция БЗНС

Централната избирателна комисия (ЦИК) анулира решенията си за регистрация на ВМРО-Българско национално движение и на Коалиция БЗНС (ЗНС, БЗНС и Народняшка земеделска партия "Никола Петков"). Това съобщиха на пресконференция вчера говорителите на ЦИК Ралица Негенцова и Александър Александров. В мотивите си членовете на ЦИК са посочили, че двете политически формации не са представили необходимия брой коректни подписи на граждани. Според последните промени в Закона за избор на народни представители за участие във вота партиите трябва да представят в ЦИК списък с подписите на на 15 хил. души, а коалициите - 20 хил. души. ВМРО представи около 17 хил. подписа, от които коректни се оказаха 14 199.
„Това не е голяма драма, защото имаме наши кандидати в листите на РЗС“, коментира за „Класа“ лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов. За некоректните близо 3000 подписа той обясни, че това се дължи на бързината, с която те са били набрани. „Затова е имало сгрешени ЕГН-та, а на места са липсвали бащините имена на подписалите се“, каза Каракачанов.
Коректните подписи на коалицията около БЗНС са 15 897. Лидерът на ЗНС Стефан Личев обясни недостига на подписи с липсата на време. Така в надпреварата за 41-во народно събрание на 5 юли остават 14 партии и 4 коалиции.

Станете почитател на Класа