Туск: Без Балканите не може да има стабилност

В рамките на срещата на лидерите на страните от Процеса „Бърдо-Бриони" премиерът Бойко Борисов се срещна в Скопие с председателя на Европейския съвет Доналд Туск.

Искам да ти благодаря, за това, което ти и твоят екип направихте за подготовката за срещата на Върха ЕС -Западни Балкани през май, каза Доналд Туск по време на срещата.

„Със своята реч при откриването на Българското председателство на Съвета на ЕС завинаги спечели сърцата на българите", каза Бойко Борисов.

„Не съм очаквал, че председателят на Европейския съвет ще тръгне да обикаля Балканите, за да добие лична представа за тях. Знам, че това те уморява, но когато човек придобие лично впечатление, може да има цялостна картина. Можем вече да предадем в Европейския съвет огромните очаквания на страните от региона за европейска перспектива, каза Бойко Борисов. Той благодари на политическия елит на страните от Балканите, който по думите на Борисов е разбрал, че сега е моментът страните да се придвижат напред.

Успяхме да покажем на Европа, че без Балканите не може да има стабилност и спокойствие нито в региона, нито в Европа, каза Туск. Това не може да стане, без да дадем ясна европейска перспектива на тези страни, добавя той. Ние не сме дипломати по природа, но успяхме да направим много, особено ти, особено по отношение на предстоящата среща през май в София, каза Туск на Борисов. Харесвам твоя подход и работата ти. Всички анализи за Западните Балкани се оказват верни, каза Доналд Туск на Бойко Борисов.

Впечатлен съм от резултатите от договора за добросъседство между България и Македония, посочи Туск. Веднага се вдигна стокообменът с България, ми каза Зоран Заев, добави Туск. Наистина свърши много работа за Западните Балкани – резултати са впечатляващи и ще се поздравим с успех на 17-и май в София, каза още Доналд Туск.

Станете почитател на Класа