Какво прави Сидеров в Крим?!

Външно министерство предупреди ли лидерът на "Атака", че ще има дипломатически усложнения, ако отиде на анексирания полуостров. ГЕРБ трябва да свикват. Времето на Тодор Живков отдавна отмина. Не можеш да владееш и партията, и държавата, подчерта.

Правителството трябва веднага да се разграничи от визитата на лидера на "Атака" Волен Сидеров в Крим.

Такова мнение изрази пред Епицентър.бг историкът акад. Георги Марков. Според него външно министерство би трябвало да реагира на това посещение.

"Сидеров е официално лице. Кой го е поканил, как е отишъл - дали по партийна линия? МВнР би трябвало да го е предупредило преди да замине затова, че ще има много дипломатически усложнения", изтъква акад. Марков.

"Това не е частно посещение. Аз, например, много бих искал като историк да отида в Ялта, където са ни решавали съдбата през 1945 г.", посочи академикът.

Запитан редно ли е въобще лидер на партия да посещава анексирания от Русия полуостров, акад. Георги Марков бе категоричен: "Не, не е! Той е официално лице. Аз, историкът, мога да отида, но той - не. Може да се злоупотреби от Москва, украинците също ще скочат. Не му е времето да се намесват политиците и да ходят в Крим."

Георги Марков припомни, че мнението му като историк е категорично - Крим е руски, но политическият въпрос е друг. Не съм чул политици от кръга на Земан и Орбан, които минават за проруски, да са ходили в Крим, добави той.

На въпрос как гледа на това, че президентът Румен Радев е залят от упреци за предстоящата му визита в Москва, а в същото време не се казва нищо за визитата в Крим на лидер на партия от управляващата коалиция, акад. Марков отговори: "Там Цветанов пресолява манджата! Радев е държавен глава! Още от времето на Царство България държавният глава работи в два ресора - външна политика и отбрана. Откакто започна европредседателството започнаха много да го избутват. Ето и срещата с Ердоган във Варна. Има протокол - Ердоган е президент! Бойко и Цветанов искат да работят като с Плевнелиев - каквото кажат, това да става. Но това е да си политик - да работиш и с хора, чието мнение не споделяш, да се опитваш да го оборваш."

Според историка държавният глава трябва да бъде информиран за ходовете във външната политика и в отбраната, защото това е неговият ресор.


Институциите трябва взаимно да се уважават. ГЕРБ трябва да свикват. Времето на Тодор Живков отдавна отмина. Не можеш да владееш и партията, и държавата, и Народното събрание. Няма как. Тези хора са обременени, те искат да има един център на властта!“, категоричен е акад. Марков.

 

 

Станете почитател на Класа