МВФ иска от Еврозоната пари за черни дни

Ръководителят на международния валутен фонд Кристин Лагард предложи еврозоната да капитализира специален фонд, който да подпомага държави в случай на следваща финансова криза. Общият ресурс на разположение на механизма трябва да бъде поне 100 милиарда евро и ще се формира с вноски от всяка страна членка на еврозоната. Те ще са равни на 0.35% от брутния вътрешен продукт на всяка страна, съобщава изданието Euractiv.com.

Такъв инструмент за финансова подкрепя се обсъжда да бъде заложен в новата архитектура на Европейския съюз, а автор на идеята е френският президент Еманюел Макрон. Новото в случая е, че с управлението му желае да се нагърби Международният валутен фонд, със седалище във Вашингтон. Самата идея е била повдигната при посощението на директора на фона Кристин Лагард в Берлин по-рано тази седмица.

Според анализите на международната организация под управлението й подобни средства ще могат да се предоставят на държави като Гърция, Италия, Испания, Португалия и Испания в пика на техните финансови кризи, а средствата ще са както за финансиране на дълговите плащания така и за мерки, които да не раздуват безработицата, както се случи при прилагане на дисциплиниращите мерки.

Според експертите на МВФ при използване на фонда една бъдеща криза можело да се съкрати така че спадът на БВП в засегнатата държава да е двойно по-малък и за двойно по-кратко време в сравнение със сценарий, когато такъв фонд не съществува.

Станете почитател на Класа