Примирение в името на властта

Скандалите между патриотичните формации в парламента около посещението на руския патриарх Кирил, който дойде на 3 март за честванията на 140-годишнината от Освобождението и изрази недоволство, че не почитаме достатъчно руския принос, са напът да затихнат. „Укротихме се", коментираха депутати от трите формации
Действително резултатите от операция укротяването на опърничавите „Обединени патриоти" (ОП) вече са налице. Лидерът на „Атака" Волен Сидеров, който поиска оставката на вицепремиера Валери Симеонов, вече не я иска, макар да продължава да настоява за извинението му за думите си, че Кирил е „второразрядно съветско ченге, известен още като цигарения митрополит на Русия". Симеонов обаче обяви, че няма да се извини, защото даже е бил много обран в определенията си за патриарха.
Размяната на реплики между русофобското и русофилското крило в ОП, които на всичкото отгоре имат обща история като партньори в различни периоди от съществуването на формациите си, породи шум в системата и миналата седмица се заговори за разпад в патриотичната коалиция. Очакванията за промяна на коалиционната формула обаче се оказаха фалшиви, защото Патриотите нямат намерение да напускат властта чрез разпадането на коалицията си. И това се каза ясно от „Атака", НФСБ и ВМРО.
„Не би трябвало да се търсят драми. Още като подписвахме коалиционното споразумение между трите формации, се разбрахме да оставим настрана темата за Русия и АЕЦ „Козлодуй", защото сме наясно, че част от електората на „Атака" е настроен русофилски", обясниха пред „Икономист" депутати от ОП. Според лидера на ВМРО Красимир Каракачанов тонът трябва да е по-премерен, но не е реалистично да се очакват трусове, които да доведат до оттеглянето на Патриотите от властта. Там балансът е постигнат с разпределение на постовете и трите формации са се разбрали, че всяка трябва да следва освен общи цели, но и тези на партиите и електоратите си, които са различни, и да избягват колизии помежду си. Нещо, което трудно се постига.
Според депутати от БСП гневът на Сидеров, станал повод за острата му реакция от миналата седмица, е напълно оправдан. След избухването на Валери Симеонов към патриарх Кирил някои русофилски настроени организации на „Атака" са обявили, че ще се върнат в естествения си хабитат – БСП. В момента социалистите нямат здрави връзки с Русия, но поне не се държат враждебно към нея. „Имаше анонси от страна на членове на „Атака" в Кърджали, че имат интерес към нас", коментира неофициално ситуацията депутатът от БСП Александър Симов. В парламента се говори също така, че Сидеров освен електорални има и финансови обвързаности с руски православен фонд, което го прави още по-ревностен на тема Русия.
В близките дни предстои трите формации да се съберат, за да изяснят още веднъж публичното представяне на позициите си. „Искахме това да се случи още във вторник, но тогава лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов беше на посещение в Румъния. В сряда Валери Симеонов от НФСБ и Искрен Веселинов от ВМРО имаха рождени дни, така че отложихме разговора", обясниха пред „Икономист" депутати от ОП.
И трите формации признават, че са в състояние на „относителен мир" от много време насам. Той допуска и парадокси като този на конгреса на НФСБ през октомври миналата година, на който Валери Симеонов не покани своите коалиционни партньори. Или пък пускането на декларации срещу ВМРО за несъгласувани медийни участия. Но това не е заплаха за коалицията – в името на споделянето на властта. Не е ясно обаче дали трите формации на ОП ще се явят в същия формат на следващите избори.

Станете почитател на Класа