Зациклиха преговорите за името на Македония

След силния старт преговорите между Гърция и Македония за разрешаване на спора за името се забавиха значително, тъй като Атина очаква значителни отстъпки от Скопие по ключовото искане за промяна на конституцията, пише Василис Недос в статия за електронното издание Ekathimerini, цитирано от Cross.bg.

Миналата седмица министърът на външните работи на Гърция Никос Кодзиас трябваше да посети Скопие, но спадът в инерцията на преговорите отложи пътуването му за неопределено време, уверен е Недос, като допълва, че през настоящата седмица първият дипломат на Атина ще пътува до Бостън, САЩ.

Но различията, които делят представителите на двете държави, може в крайна сметка да създадат условия, в които посещението на Кодзиас да не се осъществи през месец март. Когато обаче то се случи, ще бъде с първия за последните 12 г. директен полет между Атина и Скопие.

Междувременно дипломатите ще следят отблизо планирано посещение в Скопие на помощник-държавния секретар по въпросите на Европа и Евразия Уес Мичъл, който в четвъртък ще направи визита и в Атина.
В изявление, публикувано преди неговото пътуване, Държавният департамент обяви, че Мичъл ще потвърди подкрепата на САЩ за „евроатлантическите стремежи" на Македония и за „продължаващите преговори с Гърция".

Макар Македония да е изпълнила обещанията си да направи символични промени – като например промяната на имената на международното летище в Скопие и ключовата магистрала, гръцките власти са загрижени за липсата на промяна по същество.

Непрекъснатият отказ на премиера на Македония Зоран Заев да обмисли преразглеждане на конституцията на страната му само подклажда опасенията на Атина. Вместо това ръководителят на кабинета в Скопие настоява за изготвянето на международен договор, като отбелязва, че във всеки случай неговото правителство няма необходимото парламентарно мнозинство, за да прокара конституционни промени.
Гръцки официални представители твърдят, че Заев може да убеди допълнителни депутати да гласуват за конституционна реформа.

Що се отнася до основния въпрос, по отношение на промяната в името на Македония, двете страни изглежда са на път да постигнат компромис в преговорите, водени под егидата на ООН. Все още обаче перспективите за големи отстъпки подхранват обществени протести и в двете страни.

В понеделник Кодзиас бе в Букурещ за разговори с румънските и българските си колеги Теодор Мелескану и Екатерина Захариева. Първият дипломат на Атина потвърди подкрепата на Гърция за кандидатурите на Румъния и България за присъединяване към Шенгенското пространство.

Станете почитател на Класа