БСП с подписка срещу сделката за ЧЕЗ

БСП започна подписка в цялата страна за разваляне на сделката за ЧЕЗ - България. За подписката се обяви лидерът на партията Корнелия Нинова на 1 март, след среща с чешкия посланик у нас Душан Щраух, въпреки липсата на възможност за влияние върху сделката чрез подобна инициатива.
От събота и през следващите дни народните представители от левицата ще участват в националната кампания за подписката в избирателните си региони. В инициативата се включват и членовете на Националния съвет на БСП, уточниха от пресцентъра на партията.
Всеки, който желае да я подкрепи, може да намери информация в областните и общински съвети на БСП, уточниха още от „Позитано" 20.
По-рано в събота министърът на енергетиката Теменужка Петкова определи като „млад, интелигентен и почтен човек" Гинка Върбакова, собственик на компанията „Инерком", избрана от ЧЕЗ за купувач на бизнеса на компанията в България, който включва най-голямото електроразпределително предприятие в страната. Заради разликата в мащаба – активите на компаниите в групата „Инерком" са за около 100 млн. лв., а оборотът на ЧЕЗ у нас доближава 2 млрд. лв., както и заради участието на руско-грузински офшорки в разпространен от премиера Борисов вариант за финансиране на сделката, тя предизвика сериозен скандал. Още в началото му министър Петкова си подаде оставката след разговор с премиера Борисов заради 20-годишното си познанство с Гинка Върбакова и съпругът й Славчо. Преди дни обаче лидерите на управляващите коалиционни партии решиха Теменужка Петкова да остане на поста си с мотива, че тя не е имала и няма възможност да влияе на сделката, която се води от централата на ЧЕЗ в Прага.
По думите на Петкова пред BTV, със семейство Върбакови я е запознал неин приятел, който след това им е станал кум. Съпругът на Гинка Върбакова е атомен физик, а самата тя била лингвист. Когато се запознавахме, аз не съм знаела, че те ще се занимават с енергетика (основният бизнес на „Инерком" е производство на ток от фотоволтаични паркове и изграждане на енергийни мрежи), нито съм предполагала, че ще стана енергиен министър, коментира още Теменужка Петкова.

Станете почитател на Класа