БСП иска държавата да има много по-голямо отношение към енергийния бизнес

Има косвени доказателства за това, че правителството е знаело и знае какво се случва около сделката с ЧЕЗ, въпреки че казва, че няма нищо общо. Това каза в сутрешния блок на БТВ „Тази сутрин" Крум Зарков, зам.-председател на ПГ на БСП за България.

 

Зарков: БСП иска държавата да има много по-голямо отношение към енергийния бизнес

 

На първо място той отбеляза посещението на чешкия премиер в края на януари. Кратка справка в нашата и в чешката преса ще покаже, че когато се подготвя това посещение една от темите на разговор между двамата премиери е именно ситуацията и процедурата, която върви за купуване на ЧЕЗ. Тоест такъв разговор е имало или е подготвяно да има и ние ще поискаме повече сведения от самия министър-председател в рамките на парламента още тази седмица, заяви още Зарков. Всичките съмнения и подробности около сделката, които са се знаели в Чехия, няма как да не са били известни и на нашето правителство, отбеляза още зам.-председателят на парламентарната група на левицата.

 

Второто косвено доказателство в случая е оставката на енергийния министър Теменужка Петкова, заяви Крум Зарков. Това не може да е само, защото са приятелки с купувача на ЧЕЗ. Приятелството само по себе си не е наказуемо, би било наказуемо, ако това приятелство е спомогнало по някакъв начин за реализирането на тази сделка. Депутатът от левицата отбеляза, че съмненията в случая биха останали с или без оставката на енергийния министър. Според него не може 12 часа след избухването на скандала министър на подава оставка и малко по-късно правителството да твърди, че няма нищо общо, заяви Крум Зарков.

 

Според Крум Зарков това не е изключение от системата, тя просто е грандиозна и затова ще се появи като своеобразен Рубикон. Това е начина, по който в България функционира и се управлява - чрез сламени хора, чрез подставени лица, чрез съмнителни милионери, заяви още зам.-председателят на ПГ на БСП за България. В случая не става дума за обвинение, а става дума за търсене на отговорност, защото всяко управление носи отговорност за стратегическите сектори на дадената страна. И един от тези сектори е на път да ни се изплъзне, заяви още Крум Зарков.

 

БСП иска държавата да има много по-голямо отношение към енергийния бизнес, това първо. На второ място, в случая не говорим за предприятия като Нефтохим и други, за които намекват ГЕРБ, а говорим за казуса ЧЕЗ, който стои на масата от много време и който е на път да се развие в една негативна посока, смята още депутатът от левицата. Според него ако държавата и обществото ни допусне бизнес от такъв характер и с такъв размер да мине в ръцете на офшорка, както коментират и експертите, то аз не виждам какво можем да очакваме добро да се случи за страната ни, заяви още Крум Зарков.

Станете почитател на Класа