Орбан:България пази ЕС

Унгарският премиер Виктор Орбан е на официално посещение у нас. При срещата си с премиера Бойко Брисов той похвали страната ни за начина, по който пази външната граница на ЕС, както и за амбициозните планове за интеграция на Западните Балкани.
Споразумението с Турция трябва да работи, заяви след срещата българският министър-председател Бойко Борисов. То е от полза на всички европейски страни, не само за България, подчерта той.
Ние предлагаме 100% надеждна охрана на външната граница на ЕС, каза Борисов и обеща внимателнода бъдат разгледани предложенията за релокация на бежанци. Засега това остава нерешима точка по Дъблинското споразумение, каза още той.
Борисов бе категоричен и за ползата от членството на страните от западните Балкани в ЕС и изрази оптимизъм в това отношение.
Българският премиер очерта ползите от развитието на транспортните коридори, които са важни за развитието на икономиките.
На свой ред Виктор Орбан се изказа ласкаво за начина, по който върви председателството ни на Съвета на ЕС. България играе важна роля в европейската политика днес, по думите на Орбан, а отношенията между двете страни са добри. Унгарците искат да участват в развитието на страната ни. Той покани и българските инвеститори в Унгария. Орбан отново изрази мнение, че България трябва да е част от Шенген.
Миграцията е опасна за сигурността, за нашия живот и за европейската християнска култура, категоричен бе той. Унгария ще подготви свои предложения за миграцията, които да предложи на ЕС. Не релокацията на мигранти, а охраната на границите е важна, каза Орбан. По начина, по който страната ни охранява границата, се пази сигурността и на Унгария, по мнението му.
Двамата премиери са обсъдили бъдещето на Европа и охраната на границата ни.
Виктор Орбан и Бойко Борисов ще положат цвета на паметника на Апостола по-късно днес.

Станете почитател на Класа