Сергей Станишев отчете успехите на правителството

“Класа”

Правителството направи повече от обещаното. Това каза вчера премиерът Сергей Станишев в МС при отчета за работата на правителството през четиригодишния му мандат. За този период БВП е нараснал със 70 процента, а износът - от 22 на 43 млрд. евро. Страната ни е намалила държавно гарантирания дълг близо два пъти и е една от трите най-малко задлъжнели страни в ЕС. Според отчета чуждестранните инвестиции у нас за последните четири години са 23 млрд. евро. Излишъкът от бюджета е вкаран във фискалните резерви и днес те са над 8 млрд. лв., отчетоха още от правителството.
За периода са открити 360 хиляди работни места повече в сравнение с 2005 г. Равнището на безработица е достигнало най-ниските си нива за последните 16 години. Минималната заплата е увеличена с 60 на сто, а средната – с 64 на сто
Издръжката на ученик е увеличена до 1432 лв., а 100 млн. лв. за тази година ще отидат за фонд "Научни изследвания". За четири години щатът на администрацията е намален със 17 060 бройки, сочи още отчетът.
В рамките на мандата са неутрализирани 744 организирани престъпни групи, пресечени са 111 наркоканала и са обявени 395 случая на подкуп на държавни служители.
Часове след представянето на правителствения отчет, Синята коалиция остро разкритикува кабинета. Лидерът на ДСБ Иван Костов посочи, че управляващите са спрели реформите в здравеопазването и образованието, провалили са членството на страната в ЕС и са създали отново държавни органи за репресии. Председателят на СДС Мартин Димитров коментира, че правителството не управлява икономическата криза, а я създава. Той отбеляза, че единственото положително нещо в това управление е, че мандатът му свършва след месец.

Станете почитател на Класа