Цачева: Няма решение за оттеглен ратификацията на Истанбулската конвенция

„Няма решение за оттегляне на законопроекта за ратифициране на Истанбулската конвенция”. Това каза в интервю за предаването „Денят започва с Георги Любенов” по БНТ министърът на правосъдието Цецка Цачева.

 

 

“Това, което се случи през последните дни на седмицата е, че парламентарната група реши, че има нужда от още време да се запознаят всички коментиращи с темата на документа, с меморандума към него, както и с конкретното становище, което пристигна от Правна дирекция на Съвета на Европа по инициатива на Външно министерство”, обясни тя.

 

 

“В това становища ясно и директно се казва, че с конвенцията не се въвежда трети пол, не се разрешават еднополовите бракове. Очаквам в идните дни дебатът да продължи, но той да не бъде под формата на агитки, без да се познават конкретно текстовете”, коментира Цачева.

 

“Позицията на нашите коалиционни партньори е ясна още от 2015 година. Конвенцията е подписана през април 2016 г. За да няма спекулации и съмнение, за да е ясно – тази конвенция е против насилието и всякакво посегателство над жените. Това е основния смисъл на Конвенцията”, допълни тя.

 

По думите й, неприятната изненада е поведението на левицата. „От 2012 г., когато се заговори за Истанбулската конвенция, винаги са заявявали нейното приемане. На 1 декември имаше висок форум в Лисабон на ПЕС, приеха резолюция за приемането на конвенцията, колизията се случи в първите дни на януари, когато законопроектът беше внесен в Народното събрание”, каза Цачева. „Процесът по ратификация върви във всички държави, досега е подписана в 17 държави от Европейския съюз”, каза още Цецка Цачева./

Станете почитател на Класа