Преименуват летището в Скопие

Министър-председателите на Гърция и на Македония - Алексис Ципрас и Зоран Заев, разговаряха повече от 2 часа в кулоарите на годишната среща на Световния икономически форум в Давос, съобщи БНР. Основната тема на първия двустранен контакт на такова ниво от 7 години беше спорът за името на бившата югославска република.
Ципрас и Заев изразиха добрата воля на своите правителства за намиране на решение след 27 години противопоставяне и за ускоряване на преговорите.
Ципрас обеща, че при добра воля от Скопие гръцкият парламент ще подкрепи македонската кандидатура за членство в ЕС и НАТО. Заев пък обяви, че като първи жест в тази посока летището на Скопие "Александър Велики" и магистралата със същото име вече ще се казват "Приятелство".
По-рано днес македонското правителство обяви, че е започнало да анализира рамката за предстоящите преговори с Гърция, която предложи посредникът от ООН Матю Нимиц. В Скопие се подготвят консултации за намиране на консенсусна македонска позиция с участието на премиера Зоран Заев, президента Георге Иванов и лидерите на Демократичния съюз за интеграция Али Ахмети и на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицовски.
Нимиц се очаква да пристигне в Скопие на 31 януари и да разговаря с политическото ръководство на страната на 1 февруари.

Станете почитател на Класа