Полша сменя министри

Полският премиер Матеуш Моравецки смени министрите на отбраната и външните работи при значими промени в кабинета, с които се опитва да подобри връзките с партньорите в ЕС, съобщи АФП.
Сред смените са противоречивият военен министър Антони Мачеревич и дипломат №1 Витолд Вашчиковски, министърът на околната среда Ян Шишко, които с действията си предизвикаха недоволство в Брюксел, както и министрите на здравеопазването Константи Радживил и на цифровизацията Анна Стрежинска.
Промените бяха одобрени от президента Анджей Дуда, който назначи за нов министър на външните работи досегашния зам.-външен министър Ацек Чапутович.
Нов министър на отбраната става Мариуш Блашчак, който досега бе вътрешен министър, а за шеф на МВР е назначен Йоахим Брудзински.
Начело на финансовото министерство застава Тереса Червинска - пост, заеман досега от самия Моравецки, който през декември м.г. стана премиер на мястото на Беата Шидло, която сега е вицепремиер.
Нов министър на околната среда на мястото на Шишко става Хенрик Ковалчик.
„Не искаме догматично, доктринирано или екстремистко правителство, а да бъдем правителство, което сближава икономиката и обществото, както и европейските и глобалните параметри с тези на местно ниво", заяви премиерът Моравецки. Той трябваше да отлети за Брюксел за разговори с шефа на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер по стартираната през декември безпрецедентна за ЕС наказателна процедура срещу Полша заради неспазване на върховенството но закона. Тя бе предизвикана от промени в правосъдната система и може да доведе до отнемане на гласа на Варшава в Европейския съвет.
В Полша от края на 2015 г. управлява консервативната партия „Право и справедливост" на Ярослав Качински.

Станете почитател на Класа