Под 1000 бойци на ИД са останали в Ирак и Сирия

По-малко от 1000 бойци на групировката "Ислямска държава" са останали в Ирак и Сирия, заяви днес предвожданата от САЩ международна антиджихадистка коалиция, цитирана от Ройтерс.
Благодарение на усърдната работа на коалицията и вещината, която демонстрираха нашите партньори в Ирак и Сирия, в зоната на нашите операции са останали по-малко от 1000 бойци на "Ислямска държава", повечето от които са преследвани в пустинните райони на Източна Сирия и Западен Ирак, каза коалицията в имейл, изпратен до Ройтерс.
В тази оценка не се вземат предвид районите под контрола на силите на президента Башар Асад.
Предвожданите от САЩ сили казаха на 5 декември, че са останали по-малко от 3000 бойци, което значи, че за три седмици броят им е намалял с две трети. Коалицията заяви, че повечето от тях са били убити или пленени, но отказа да "спекулира" и не отговори дали има възможност бойци на джихадистката групировка да са избягали в други страни.
САЩ оглавяват международна коалиция, която нанася въздушни удари от 2014 г., а американски военни съветват на терен иракските правителствени сили, както и кюрдски и арабски въоръжени формирования в Сирия.

Станете почитател на Класа