Франция – страна на 2017

Битанското списание The Economist определи Франция за страна на 2017 г. заради избирането за президент на Еманюел Макрон, който е "измел стария режим", предаде Франс прес.
"Франция опроверга очакванията", отбелязва влиятелното британско издание в редакционен коментар. В него се припомня как бившият банкер спечели изборите, а неговата партия е обрисувана като новобранец в политиката, победил старата гвардия на парламентарните избори. Припомня се още, че движението на Макрон е смазало крайната националистка Марин Льо Пен, която според изданието е щяла да разруши ЕС, ако е била избрана за президент.
Списанието смята, че новият държавен глава на Франция, освен предложените реформи, сред които и тази за по-гъвкав пазар на труда, е трансформирал националния политически дебат и е дал надежда на онези, които мислят, че разделението ляво-дясно е по-маловажно от това между отвореност и изолация.
Френският президент промени имиджа на своята страна, която изглеждаше неподатлива на реформи, заклещена между склерозата и ксенофобията, коментира The Economist.
Сред държавите, "отличили" се тази година, са и Бангладеш, защото прие бежанци рохинги, Аржентина заради избирането на Маурисио Макри за президент, и Южна Корея заради политическите реформи, извършени на фона на заплахите от Северна Корея.
Отличието "страна на годината" се присъжда от The Economist от 2013 г. на държава, която през изминалите 12 месеца е преживяла забележителна промяна или е направила света по-добър. Британското издание призна, че е допуснало грешка през 2015 г., когато страна на годината стана Мианма заради прехода от диктатура към подобие на демокрация. "Не предвидихме колко ще се влоши отношението към рохингите", отбелязва The Economist.

Станете почитател на Класа