Kакво реши Борисов за финансовите злоупотреби в болниците! Спипана е престъпна група, въртяла далавери за милиони

Премиерът Бойко Борисов свика извънредно съвещание днес с финансовия министър Владислав Горанов, здравния министър Кирил Ананиев, вътрешния министър Валентин Радев, шефа на спецсъда Иван Гешев и др. Основен акцент в срещата бяха финансовите злоупотреби в болниците. 

 

ПЪРВО В ПИК! Ето какво реши Борисов за финансовите злоупотреби в болниците! Спипана е престъпна група, въртяла далавери за милиони (ОБНОВЕНА)

 

На специална пресконференция те разкриха подробности от срещата и мерките, които ще бъдат предприети във връзка с недопустимото съсипване на лечебните заведения. 

 

"МВР, ДАНС и Прокуратурата от месеци работят за разкриването на далавери в болниците. Увеличават се парите за сектора, а резултати няма", обяви вътрешният министър Валентин Радев.

 

"Фокусирали сме се върху организирана престъпна група, която прави паралелен износ на лрекарства", обяви говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. 

 

"Става въпрос за животоспасяващи лекарства, лекарства за онкоболни, за деца, които са на стойност милиони левове. Само актовете, които ще бъдат връчени на фирмите, са за над 500 000 лева. Тези лекарства се изнасят от България, като по този начин тези лекарства липсват от българския пазар. Така се ощетяват българските граждани. Лицата, свързани с тази лоша практика са много, като работата продължава. Операцията е проведена в София, Шумен, Пловдив и други градове", обясни шефът на Специализираната прокуратура Иван Гешев. 

 

"Искам ясно да кажа, че кабинетът има решимостта да спре лошите практики в България. В България лекарствата не са по-лоши от тези, които са в другите страни в Европа. И за въпросните молекули за лечение на онкологични заболявания, за които толкова се говори, искам да кажа следното. Ако те са влезли в употреба в девет страни от ЕС, аз ще направя така, че България да е десетата страна", обясни здравният министър Кирил Ананиев.     

 

Директорът на ГДБОП Ивайло Спиридонов добави, че около 20 лица са доведени за разпит, като част от тях са в ареста. "Става въпрос за различни аптеки и различни болници. Става въпрос, че лица са контактували с болници, за да взимат от тях лекарства, окрупнявали са пратки и след това са ги изнасяли за други страни. Цената на лекарствата на пазара в Европа е четири пъти по-висока от тази у нас", допълни Спиридонов.

Станете почитател на Класа