Премиерът обяви национализация на «всичко някога приватизирано»…

Вчера министър-председателят обяви изненадващ много остър завой в цялостната политика. Всъщност, ако се замислим, подобно нещо не би могло да се случи по друг начин, освен изненадващо, защото в противен случай би се случило противодействие от страна на засегнатите.

 

 

Считано от днес, държавата национализира, без насрещна компенсация, всички раздържавени предприятия, както и техните правоприемници, дъщерни дружества, свързани компании и пр.

 

Това обяви премиерът в телевизионно обръщение, прочетено в 7:00 сутринта. Ранният час вероятно е, за да могат екипите на правителството да използват целия ден, за да заемат предприятията.

 

«Завод или фабрика, които са новопостроени, няма да бъдат национализирани. Който е създал нещо и е вложил парите си, ще го запази. Ние не сме против частната собственост и свободното предприемачество. Национализира се единствено онова, което е заграбено от обществото и народа чрез престъпна политика, провеждана от предходни управляващи».

 

За да разсее всякакви съмнения, премиерът прочете и няколко имена от списъка: и други.

 

 

 

 

 

Общо списъкът включва 2435 предприятия.

 

 

«Виждате, че няма никакви компромиси, не сме нито русофили, нито фоби, не сме против запада. Решението ни е принципно – всичко заграбено и плячкосано ще бъде върнато. Всичко новосъздадено си остава на собственика» – поясни премиерът.

 

От речта му стана ясно и, че всички банки и застрахователни дружества се национализират, без значение дали са стари приватизирани или новосъздадени. Причина за това е, че в тях основния ресурс (депозитите) са на народа, а не на собствениците им. Трябва да се защити този финансов резерв.

 

Предприятията няма да се заплащат от държавата, така както е станало при предната национализация през 1947 г. Причина за това е, че в случая става дума за изначално заграбена собственост, т.е. приватизаторите реално нищо не са платили за полученото.

 

«Знам какво правим, знаем каква съпротива ще има както от собствените ни олигарси вътре в страната, така и от международни корпорации, които ще бъдат подкрепени от техните правителства. Но Господ да ни е на помощ…» – завърши премиерът и се прекръсти пред камерите.

Откъс от новата книга на писателя Добри Божилов…

 
 
«Много е важно да уточним, че НЕ национализираме всички предприятия», посочи премиерът и добави:
 
 
Електроразпределителни дружества и всички предприятия в енергетиката
 
“Лукойл-Нефтохим”
 
“Марица-Изток -1 и 3”
 
“Соди”-Девня
 
“Дънди Прешъс Металс”
 
Предприятия от хранително-вкусовата промишленост.
 
Албена, Златни Пясъци, Русалка, Слънчев Бряг
 
 
 
 
 
 
 
 

Станете почитател на Класа