Симеонов даде заден: Кабинетът не е застрашен! Патриотите няма да напускат коалицията

Властта наистина е сладка хапка. Показа го лидерът на НФСБ, понастояшем вицепремиер. Само ден след като Валери Симеонов заяви в скандално интервю за ПИК, че премиерът Борисов “продължава да се държи в политиката като самовластен, като властелин, като едноличен лидер”, и намекна, че може да се стигне до правителство на малцинството, вицепремиерът очаквано даде заден. Впрочем, това го прогнозирахме. В студиото на БНТ той беше “обран” в критиките си, по личното му определение, и подчерта, че патриотите няма да оттеглят подкрепата си за правителството и че кабинетът не е застрашен.

 

 

Валери Симеонов се появи в студиото и поиска право на отговор по БНТ, където гости на предаването “Още от деня” отправили към него големи лъжи и обиди. Оказа се, че става въпрос за предишно участие в предаването на Валерия Велева и Георги Харизанов.

 

“На 3 ноември в предаването “Още от деня”, когато гости бяха Валерия Велева и Георги Харизанов, бях споменат в много негативен план и е редно да защитя своето име, заяви Валери Симеонов.

 

Защото г-жа Велева си позволи да направи внушение, че една ли едва ли аз съм обект на редица съдебни присъди. Думите на Велева са: “Около него има няколко решения на съда, влезли в сила – и по отношение на оградата и по отношение на каналджийството… И те поставят с основание въпроса: добре, след като този човек е осъден, каква е реакцията на властта.” … Оттам нататък, довършва се мисълта ѝ, след като този човек е осъден и като има проблем с Темида, как е стигнал до такива позиции?”

 

Вицепремиерът бе категоричен: “Няма никаква осъдителна присъда нито по отношение на оградата, няма и такова дело, аз такова дело не съм и чул… Напротив, има отхвърлени искове, доколкото на мен ми е известно. Госпожата ако има да каже нещо, да го каже, а не да внушава, защото нищо подобно няма. 

 

Проверките на АТФИ доказаха, че по оградата няма никакви закононарушения и оттам няма как зда има и присъди. Така че това е лъжа.


Второто – по отношение на каналджийството. Внушава се, че аз имам някаква връзка с каналджийство, трафик на мигранти. Това е не само обидно, това е просто клевета и по този въпрос моите юристи ще преценят има ли основание и мога ли да я осъдя. Ако има основания, ще го направя с удоволствие.”

 

Симеонов сподели, че го е заболяло и от реакцията на другия събеседник в студиото – Георги Харизанов, който също се позволил неприятни внушения за него. Вицепремиерът окачестви думите на Велева като клеветнически и каза, че държи да го опровергае пред аудотирията на БНТ.

 

“Не съм осъден. Присъдата е тогва, когато излезе на последна инстанция. В момента аз съм обжалвал едно решение на Бургаския районен съд (за речта на омразата)”.


Симеонов поясни, че на първа инстанция решението е “препоръчвало да се въздържа в бъдеще от подобни изрази”, нямало нищо като “реч на омразата”. Това решение той смятал за неоснователно и е обжалвал. Щял да изчака решението и на втората инстанция и тогава щял да го коментира.

 

Отношението на тази госпожа тя го демонстрира в нейния нечетен сайт. Харизанов също отправи обиди към мен, той поде темата. Водещият трябваше да ограничи в приказките тези хора, защото те разпространяват лъжи, посъветва Симеонов.

 

Има политически опоненти, които искат в капка вода да удавят своите противници, но няма да стане, отсече вицепремиерът. 

 

Запитан дали такъв е случаят с филма на Елена Йончева, Симеонов се учуди каква връзка има между него и филма. Нито съм вътрешен министър, нито съм областен управител. Но, да, моя беше идеята за оградата и сега осъществявам контрол. Всъщност там съдената Елена Йончева от мен е изнесла поверителна информация. Там има злоупотреба с документи. Нека видим и там какво ще излезе.

 

„Гледах филма на Елена Йончева. Даже бях на премиерата. Аз лично съм съпричастен към оградата на границата с Турция, тъй като моя беше идеята тя да бъде направена. Вчера пак бях на границата. Там има изнасяне на поверителна информация, злоупотреба с документи и други. Затова преди време дадох Йончева на съд. 

 

С едно нещо от нейния филм съм съгласен – има корупционни схеми. Другото е пропаганда. Не мисля, че филмът й има качества“, каза той. „Корупция може да има в „Гранична полиция“, а не по високите етажи, както твърди Йончева във филма си“, категоричен е Валери Симеонов.

 

А нейният филм беше като предаването “Бразди” от едно време, смята Симеонов.

 

Онзи ден бях в гранично поделение “Средец”. 

 

Войниците ми споделиха, че ги пускат сами по границата по двама и трима, без да ги комбинират с гранични полицаи. Възможността за корумпиране на войниците е малка, тъй като ги сменят на 15 дена. Възможността за корупционна практика е при граничните полицаи. Разквартироването им става в квартири в Средец, които се дават от други гранични полицаи. 

 

Тези, които си живеят и работят там, се настаняват в къщите им други полицаи, които са командировани там. И така те бързо могат да влязат в комбина, посочи Симеонов.

 

Миналата седмица в четвъртък обсъждахме този филм, в който има доста манипулация и пропаганда. Йончева потвърди в своите отговори на мои въпроси тези неща. 

 

За мен това е Великата българска ограда, а групите, които тя показа, едната е следена от Турция и при прехвърлянето от трафикантите е трябвало да бъдат заловени. И тази акция е била провалена заради Йончева, чийто шофьор е уволнен за трафик граничен полицай, посочи Симеонов.

 

Тя е направила кинаджийски трикове, какво ще вика гранични полицаи, попита той.

 

Утре, на съвещание за оградата с участието на Гранична полиция, вицепремиерът ще сподели наблюденията си.

 

Попитан сам ли води битките си или има и подкрепата на премиера Бойко Борисов, той заяви: „Не държа да ми се чува думата или да си налагам мнението, но искам да припомня, че ние сме коалиция.  Смятам, че в една коалиция трябва да има едни нормални отношения и нормална коалиционна култура. Част от решенията, свързани с кадри и обща национална политика не е редно да ги научаваме от медиите.

 

Оставката на г-н Главчев беше голяма изненада, а на предишния ден имаше политически съвет на коалицията, където коментирахме инцидента в Народното събрание. Но не стана въпрос за оставки. На другия ден около 9 часа гръмна новината и аз изобщо не бях информиран. Оказа се, че изведнъж Главчев си е подал оставката.

 

По принцип оставките са лични, но те винаги се съгласуват. Предходните оставки са консултирани – на ген. Петров, на Антон Тодоров, на Делян Добрев….

 

Но не смятам, че трябва по този начин се укротява опозицията.

 

Защото оттук нататък ще има стремителна ескалация на рекет. „Опозицията няма да бъде укротена. Особено с тая дама, която играе ролята на джихадиска, опасана с пояс от експлозиви и държи бутона”.

 

На въпрос на водещата дали става дума за Корнелия Нинова, Валери Симеонов даде утвърдителен отговор. “От сега нататък ще има стремглава ескалация на услови и рекет от страна на Корнелия Нинова“, категоричен е вицепремиерът. Тя се прави на джихадистка с пояс с бомби, която държи бутона. А ние се опитваме да гоним котка с щафета салам”.

 

На въпрос дали е обиден, Симеонов каза, че след като е коалиционен партньор е редно по основните въпроси да бъде информиран. Вярно е, ние сме три пъти по-малки от ГЕРБ в парламента.Но въпреки всичко, ние участваме с имената си и партиите в коалицията и е редно големите въпроси да бъдат обсъждани с нас, отсече Симеонов, като уточни, че изразява лична позиция. 

 

Видяхме се с Каракачанов и Сидеров и се разбрахме тази вечер да бъда обран, и ето, аз съм обран, посочи вицепремиерът и лидер на НФСБ. 

 

Какво следва, ако Обединени патриоти се разсърдят? Борисов да си отговори на въпроса, дали иска правителство на малцинството. Но аз съм против разтурянето на коалицията, защото това управление е успешно и носи добри икономически показатели. А ако се разсърдим след скандал и се разтурим, кой идва след нас – ДПС и БСП? По-добре да имаме ежеседмични скандали с ГЕРБ, но да не идват те на власт, посочи вицепремиерът. И допълни, че все пак е редно да се урегулира диалогът в коалицията.

 

Сто пъти по-добре е да имаме ежеседмични скандали с ГЕРБ, отколкото властта да иде в ръцете на БСП и ДПС. Кабинетът не е застрашен, ние няма да си оттеглим подкрепата от кабинета“, категоричен е вицепремиерът. 

 

Симеонов призна, че никога няма да се разбере с министъра на туризма Николина Ангелкова, особено заради това, че е събрала представители на групировки, притежатели на заведенията по морето, и нарича това обществено обсъждане.


Дразни ме самонадеяното поведение на министърката, която не зачита нито премиера, нито вицепремиера, посочи още в “обраното” си поведение вицепремиерът.

Станете почитател на Класа