Правителството с послание: Мисли първо за малкия!

Принципът "Мисли първо за малкия!" ще бъде сред основните послания, с които българското правителство ще насърчава предприемачеството по време на председателството на Европейския съюз през 2018-а година. Това стана ясно от изявлението на вицепремиера Валери Симеонов по време на дискусия за ефективността на европейските политики за малките и средните предприятия. Симеонов припомни, че в малкия и среден бизнес у нас работят над милион и половина българи или близо 75 процента от работещите в реалната икономика.

 

"Специален акцент ще бъде поставен върху развитието на алтернативни източници на финансиране и подобряване на бизнес средата и спазване на принципа "Мисли първо за малките". А не както много често се случва - убий малкия", поясни Симеонов.

 

По време на дискусията стана ясно, че един от основните проблеми за малкия и среден бизнес у нас остава дефицитът на кадри - най-голям е недостигът на средни специалисти, споделят ръководителите на над 400 предприятия, участвали в проучване на изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия.

 

Развитие на предприемачеството чрез иновации, цифрови технологии и с насочване на ресурс към стартиращите компании е един от приоритетите, по които ще работи правителството ни по време на председателството на Европейския съюз, заяви вицепремиерът Валери Симеонов.
 
През следващата година се очаква успешното свързване на НАП, Националния статистически институт и Агенцията по вписванията , което ще намали административната тежест и ще пести на бизнеса по 9 милиона лева годишно, обясни заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов. Той подкрепи с пример заявената политика за насърчаване на предприемачеството - предстоящото отваряне на схема по оперативната програма "Иновации и конкурентоспособност".
 

Станете почитател на Класа